maandag 26 september 2022

E Events

Run for Rio en klünen door Frieslân

Wassenaar - Het rondje IJsselmeer was zo maar een gedachte van een verdwaasde hardloper. IJsselmeer werd Zuiderzee, de kaarten werden opengevouwen en de route kwam op papier. Hoe ga je dan lopen? Echte Hollanders denken niet na, stappen op de fiets en komen er vanzelf achter. De route blijkt een kleine 400 kilometer en ligt nu klaar.

Vliegen op de dijken
Muiden is een prachtig stadje aan het IJmeer. De teller op nul en gaan met die banaan. We krijgen hoogtevrees op de 780 meter lange Nescio fietsbrug in IJburg. Even opletten, hier mag de hardloper straks de trap af. Kort daarna mag de fiets in een rijwielgootje en lopen we de Amsterdamsebrug op en later de Schellingwouderbrug af. Tenslotte volgen we de route die de hardlopers van Run for Rio op 25 en 26 mei lopen. Op de dijken in Noord Holland worden we gek van de zwarte wolken van vliegjes. Bij een korte plaspauze komen ze overal uit de kleren. Jakkie bah. Van Volendam tot Enkhuizen trappen we tegen de wind door de regen, echt Hollands weertje! Vanaf Medemblik is het één rechte weg van ruim 20 km. Dan volgt de afsluitdijk van 30 km lang. Dat is wel even klünen tot Frieslân. We fietsen langs Makkum, Workum, Hindeloopen en Stavoren tot in Lemmer.

Het is stil aan de overkant
De volgende dag trappen we over de dijken en volgen grote stukken van het Zuiderzeepad. Leuke havenstadjes als Blokzijl, Vollenhove en Elburg kijken nu uit op de Noordoostpolder en Flevoland. Vergane glorie en veel sfeer in leuke havens. Het is stil aan de overkant als we Spakenburg binnenfietsen. Tja, het is zondag en zelfs de vliegen houden zich aan deze rustdag. Wij worden van fietsen rustig, dus trappen door. Dan staan we voor het pontje Eemdijk-Eemnes. U raadt het al of u wist het al, die gaat niet op zondag. We fietsen 10 km om en staan aan de overkant om de hardlooproute te vervolgen. We gaan naar het wilde westen en fietsen ’t Gooi binnen. De route loopt door Huizen en Naarden en dan finishen we bij het Muiderslot.

Help
Van de laatste 50 km wordt uw bijdrage verviervoudigd. Iedere km levert dan 80 euro op. Eerder hebben we verkeerde nummer vermeld, maar dit zijn dan de enige echte juiste bankrekeningnummers NL57RABO0368010724 of NL21INGB000193157 t.n.v. de Stichting Run for Rio te Wassenaar.