zondag 17 oktober 2021

E Events

Snoeisel van uw taxushaag is waardevol!

Wassenaar - Avalex doet mee aan de inzamelactie ´Taxus voor Hoop´. Vanaf donderdag 15 juni zamelen wij het snoeiafval van de Taxus Baccata apart in op onze milieustraten. De inzamelactie duurt t/m 31 augustus. Inwoners kunnen dit snoeisel gratis brengen naar alle Avalex-milieustraten.

Over de Taxus
In de jonge twijgen van uw Taxus Baccata-haag zit baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen voor chemotherapie. Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van uw taxushaag ook zo waardevol. Avalex draagt graag bij aan deze actie, zodat wij zoveel mogelijk snoeiafval kunnen inzamelen en een bijdrage leveren om kanker te bestrijden.

Kick-off
Op donderdag 15 juni om 13:00 uur zal wethouder Stephan Brandligt, tevens voorzitter van Avalex, het startsein geven voor de actie. Vanaf dat moment gaan wij ons 2,5 maand lang inzetten voor dit goede doel.

Medicijn of vergif?
Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van taxus. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie.

Snoeitips
Het snoeien van een taxushaag moet voorzichtig worden aangepakt, zeker met kinderen en dieren in de buurt. U kunt het snoeisel het beste opvangen op een doek, zodat het zuiver blijft. Kijk op de website van www.taxusvoorhoop.nl voor nog meer handige snoeitips en andere weetjes over de inzamelactie van Taxus voor Hoop.

De inzamelpunten voor het taxussnoeisel vindt u op onze website: www.avalex.nl.