dinsdag 16 augustus 2022

E Events

Geslaagd eerste Zee-evenement in Katwijk

Wassenaar - Het bezoekersaantal op het Zee-evenement in Katwijk overtrof de stoutste verwachtingen van de organisatoren: de Strandgroep van IVN regio Leiden. Het Evenement trok in 3 uur tijd naar schatting 500-800 bezoekers, zowel mensen uit de regio als toeristen. Er was dan ook genoeg te doen, zowel voor kinderen als voor volwassenen: Er werden 3 excursies gegeven, waaronder een excursie met een sleepnet.

Degenen die meededen met het “Rozerspel” vergeten vast nooit meer hoe een rozer eruit ziet, en hoe de Nederlandse naam voor deze schelp is. Tijdens de kinderexcursie werden er enthousiast “strandtuintjes” gemaakt. Kinderen konden naar hartelust met een garnalennetje in zee vissen. Tijdens de puzzeltocht langs de kramen ontdekten de kinderen dat schelpen, net als bomen, jaarringen hebben, en waarom een platvis zulke “scheve” ogen heeft. Bij een kraam met aquaria konden mensen levende baby-platvisjes en levende weekdieren bekijken, zoals de Amerikaanse zwaardschede die zich probeerde in te graven in zand of de alikruikjes, die het aquarium uit probeerden te kruipen. Voor de kraam met vissen was veel belangstelling, zo vaak krijg je niet de kans om te voelen waarom de huid van een haai vroeger als schuurpapier werd gebruikt. Of te zien en voelen waar de Stekelrog zijn naam aan te danken heeft. Ook de eikapsels die je op het strand kunt vinden van stekelrog en hondshaai konden bekeken worden. Bij de kraam van Naturalis vertelden 2 enthousiaste medewerkers over alle bijzondere vondsten uit zee, van mammoetkies tot balein van een walvis. Het Natuurcentrum was deze dag te klein voor alle volwassenen en kinderen die de naam van een schelp wilden opzoeken, de interessante vaste tentoonstelling bekijken of met schelpen knutselen. Velen verlieten met een zelf gemaakt schelpenschilderij, schelpenkoord of schelpenarmband het Natuurcentrum !
Ellen van der Niet, coördinator van de Strandgroep:

“Zo’n bijzondere dag heb ik zelden meegemaakt. Alles zat dan ook mee op 29 juli: Het weer (de wind ging liggen, de zon scheen en het was droog tot een paar minuten voor het eind van het evenement), de locatie ( achter paviljoen het Strand, waardoor we in de luwte stonden, volop ruimte hadden en de verbinding met het Natuurcentrum konden leggen), de 30 vrijwilligers (afkomstig uit de Strandwacht Katwijk-Noordwijk, collega-natuurgidsen en leerling-gidsen van IVN Leiden, oud-cursisten die bij ons eerder de Strandcursus volgden, het Natuurcentrum Katwijk, Moedertje Groen, natuurfotograaf Piet Broekhof en 2 medewerkers van Naturalis)”

“De strandgroep van IVN-Leiden bestaat uit 4 leden, en we hebben een klein budget. Zo’n groot gratis evenement neer zetten lukt alleen als je samenwerking zoekt. Het idee voor het evenement kreeg ik 9 maanden geleden, en het aantal organisaties dat mee wilde doen groeide in die tijd. De kosten van het Zee-evenement konden gedeeld worden met het Natuurcentrum, zij deelden flyers uit op straat en dankzij de sponsoring van paviljoen het Strand hadden we een prachtige tafel met vissen om te laten zien”.
“Of we volgend jaar weer een Zee-evenement organiseren ? Dat lijkt me geweldig, we hebben alweer ideeën genoeg voor volgend jaar”.

Wie het Zee-evenement gemist heeft, en zin heeft in een leuke bezigheid op het strand is van harte welkom op onze Jubileum-Strandexcursie op zaterdag 5 augustus om 10.00 uur. Ook tijdens deze excursie kan er met garnalennetjes in zee gevist worden, het rozerspel wordt gespeeld en schelpen kunnen gedetermineerd worden met een zoekkaart. Vanwege het 40-jarig jubileum van IVN Leiden is er ook een foto-wedstrijd verbonden aan de jubileum-excursie. Startpunt: parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk, op zaterdag 5 augustus om 10 uur bij de KNRM-loods. De excursie is gratis, opgeven is niet nodig.
Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/leiden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Ellen van der Niet, 06-51852893