donderdag 21 oktober 2021

A Algemeen

Wonen-in-Wassenaar.nl gaat beleid kritisch volgen

Wassenaar - Met de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad in zicht, is de site wonen-in-wassenaar.nl opgericht. De initiatiefnemers willen op deze site het beleid in Wassenaar consequent en kritisch volgen. Daar is alle reden voor. Er zijn te weinig woningen beschikbaar voor mensen met een bescheiden inkomen.

De huizen in Wassenaar zijn overwegend duur. Als de woningmarkt alleen wordt bepaald door de markt zullen mensen met lage inkomens en met middeninkomens zich niet langer hier kunnen vestigen. Dat vraagt om gerichte inspanningen.

De inschrijfduur voor een sociale woning is in Wassenaar doorgaans zes jaar. Jongeren, maar zij niet alleen, hebben minder vaak dan vroeger een vaste baan. Flexwerk maakt banken terughoudend om hypotheken te verstrekken. Daar komt bij dat de doorstroming van goedkope huurwoningen naar duurdere woningen stokt. De middeninkomens zitten klem. Voor hen zijn er onvoldoende betaalbare huurwoningen en koopwoningen.

Wassenaar telt relatief veel 65-plussers. Drie kwart van de woningen zijn eengezinswoningen. Bij het bouwen van nieuwe woningen moet het aanbod beter toegesneden worden op de vraag. Er moet voldoende aanbod zijn van woningen voor kleine huishoudens en van woningen die gelijkvloers zijn.

Wassenaar staat voor de uitdaging om betaalbare huizen te bouwen en tegelijkertijd het dorpse karakter te behouden. Dit vraagt niet om grote nieuwbouwwijken. Wel om een gemêleerde bouw in vrijkomende ruimte binnen de bebouwde kom; om een kwantitatieve doelstelling van het aandeel sociale en betaalbare woningen in nieuwe projecten.

De site wonen-in-wassenaar.nl is opgericht door drie leden van de PvdA, maar is niet partijgebonden. De site moet een platform worden voor creatieve ideeën over betaalbaar wonen, en staat open voor discussie en tegengestelde meningen. Lezers worden aangemoedigd om te reageren.

De oprichters zijn: Henk Goulooze, Hans Noordover en Henk van Lierop. Charles van Steenderen de Kok verzorgt de techniek.