donderdag 23 september 2021

K Kunst & cultuur

Fris, parelend spel en emotioneel geladen jonge solisten tijdens het Kerstconcert in Adegeest

Wassenaar - Ondanks de winterse neerslag was een druk bezocht woonzorgcentrum Adegeest op zondagmiddag 10 december het toneel van het klassieke Kerstconcert waar het strijkensemble I musici Giovani optrad. In de aanloop naar kerst bracht het strijkensemble het publiek in een winterse feeststemming met het programma vol bekende componisten zoals Mozart, Vivaldi, Von Weber en Corelli.

Kerst zonder muziek van bekende componisten is volgens het strijkensemble onontbeerlijk, en daarom koos het strijkensemble voor enkele publiekslievelingen onder voornoemde componisten. Met prikkelende muziekcombinaties en verrassende presentaties zette het ensemble het Kerstrepertoire in een nieuw daglicht.

Zo verrassend en zo expressief werd het concert geopend met het werk van Mozart. Dit divertimento bestond uit een langzaam deel, gevolgd door twee snelle en vrolijke delen. Als een geïnspireerde dirigent bracht Harry van der Meer bij de opening van het concert het karakter van Mozart’s partituur tot leven en onder zijn bezielende leiding voerden de jonge talentvolle musici werken van de oude meesters uit. Ook zijn aansprekende toelichting op de stukken gaven een extra meerwaarde aan het concert. Het waren originele werken op het scherpst van de snede. Na Mozart volgde het werk van Von Weber. Het was zeer afwisselend tussen zeer romantische melodieën en virtuoze passages. Daarna volgde muziek van Vivaldi waarvan het vrolijke karakter de boventoon voerde (Vier jaargetijden: 'Winter', een ijzige kou en Concerto in g-moll had veel weg van de Winter en een storm uit de Zomer uit de jaargetijden; het tweede deel:rustige melodieën en deel 3 een typisch "Vivaldiaans" slotdeeltje in 3delige maatsoort). Tot slot speelde I musici Giovani een werk van Corelli. Het begon nogal streng, bijna Kerkmuziek. Gaandeweg ontwikkelde het stuk zich naar een vrolijke dansante muziek.

Het enthousiasme van het publiek werd duidelijk in het lange applaus, ook toen Jan Croon, de voormalige voorzitter van de vrienden van Adegeest, het strijkensemble en de dirigent met bloemen beloonde. Als toegift speelde het ensemble ten slotte een werk van de Finse componist Sibelius dat perfect paste in deze sneeuwrijke Kerstsfeer. Zo kwam er een einde aan het zondagmiddag Kerstconcert in het inmiddels bekend geworden podium van Adegeest. I musici Giovani gaf de muziek vleugels.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder "Het was een geweldig concert; Fantastisch en leuk die jonge musici aan het spel;Zo ontroerend en dankbaar voor zulk jong talent; Het was weer fantastisch en we hebben weer genoten; Mooi, stemmig concert georganiseerd ".
Concert door: I musici Giovani
Gehoord: 10/12/2017 Adegeest Voorschoten Het volgende concert, een nieuwjaarsconcert wordt uitgevoerd door het Trio van Andrei Serban op 14 januari (viool, accordeon en piano).