Skip to content

Zelfverzekerde Tom van der Zwet gaat voor titel bij Senioren

17 januari 20183 minute read

Wassenaar – Met zijn derde plaats bij de Senioren in het Nederlands kampioenschap kende karter Tom van der Zwet een uitstekend 2017. Komend seizoen moet het als het even kan nog beter wat de achttienjarige rijder uit Wassenaar betreft. Hij komt opnieuw uit bij de Senioren en de titel winnen ‘zou wel erg mooi zijn’.

Die derde plek in het Nederlands kampioenschap, waarvoor hij afgelopen zaterdag in Lelystad werd gehuldigd door de organisator van het NK, was niet eens zo onverwacht. Steker nog, het was vooraf zijn doelstelling. Missie geslaagd, zou je zeggen. Toch meent Tom dat hij nog hoger had kunnen eindigen, ware het niet dat hij tijdens de eerste drie ronden van het NK te maken het met technisch malheur. “Daardoor ging het in het begin van het seizoen niet zo goed, maar de snelheid zat er meteen al in”, blikt hij terug. “Ik stond na de tweede NK-ronde achtste, maar ik ben dus toch nog als derde geëindigd. Daar ben ik best tevreden mee, want het is mijn beste resultaat tot nu toe.”

Inmiddels staat hij aan de vooravond van zijn derde seizoen bij de Senioren. Inmiddels gepokt en gemazeld in deze klasse is de inzet voor komend seizoen de titel. Gezien zijn ervaring, prestaties in 2017 en zijn team Kuijer Racing, waar hij sinds vorig jaar bij rijdt, lijkt Tom dat een alleszins realistisch streven. “Ik zit goed bij Kuijer Racing. Ik heb veel geleerd van Kees (teameigenaar, red.) en ik denk dat ik er onder zijn begeleiding nog meer uit kan halen.”

Zijn verbeterpunten kan hij zonder problemen benoemen. “Het afstellen van de kart, het rijden zelf, welke acties je het beste kunt doen in een wedstrijd en mijn felheid. Ik was het afgelopen seizoen op zich wel fel tijdens de races, maar niet fel genoeg om altijd mijn plek voorin te kunnen behouden. Daarom wil ik dat voor komend seizoen verbeteren, zodat ik beter mijn positie kan vasthouden.”

Aan zijn zelfvertrouwen ligt het in ieder geval niet. “Ik denk dat ik dit jaar sterker aan de start zal staan. Ik ben nu op een niveau aanbeland dat ik denk dat een stapje hoger eindigen prima zou moeten kunnen lukken.” Bovendien wil hij graag met een fraai resultaat zijn karttijd afsluiten, want Tom wil volgend jaar debuteren in de autosport. “Dus hoop ik met de titel het jaar te kunnen afsluiten. Ik verwacht weer een heel sterke competitie bij de Senioren. Ik zal er alles aan moeten doen om bovenaan te eindigen. Ik ga proberen het maximale eruit te halen.”

In welke klasse hij in 2019 hoopt te debuteren in de autosport, dat weet Tom nog niet. “Maar ik ga het liefste racen in toerwagens, dat vind ik het mooist. Mijn droom is om ooit de 24 uur van Le Mans te rijden. Dat lijkt me echt geweldig!”

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Xeleration IT Services BV.

Tags

KartenTom van der ZwetWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top