Skip to content

HartvoorWassenaar: De naam zegt het: Vóór Wassenaar

27 januari 20182 minute read

Wassenaar – In 2014, bij de gemeenteraadsverkiezingen, was de opkomst 60%. Wij van HartvoorWassenaar hopen op een nog grotere opkomst. We roepen iedereen op om te gaan stemmen. Het gaat nu echt om de zelfstandigheid van Wassenaar. Fuseren willen we niet.

De trend is dat lokale politieke partijen bij gemeenteraadsverkiezingen een steeds groter deel van de stemmen krijgen. In Wassenaar is dit in 2014 al 35%. Dus van alle stemmen gaat 35% naar een lokale partij. We denken dat bij de komende verkiezingen in Wassenaar wel eens tussen de 40 en 50% van de stemmen zal zijn. Mensen denken steeds bewuster over aan wie ze hun vertrouwen geven. Dat doen ze wanneer ze landelijk stemmen, en dat doen ze steeds meer wanneer ze lokaal stemmen.

Een lokale partij staat dicht bij z’n bewoners. En stelt zich in ieder geval onafhankelijk op van Den Haag. En laat zich niet influisteren of onder druk zetten “door de partij” hoe ze moet stemmen in de gemeenteraad.
Wij geloven sterk in lokale partijen. Het is democratie van onderop en het gaat over Wassenaar. HartvoorWassenaar zorgt er voor dat de volgende vragen veel beter beantwoord worden:

Is het goed voor de Wassenaarders?
Is het goed voor Wassenaar?
Willen de Wassenaarders het?

Landelijke partijen vinden de groei van lokale partijen niet leuk. Het gaat ten koste van hun lokale macht. Het wordt voor hun moeilijker om hun wil lokaal door te voeren.
De landelijke partijen doen er vaak nogal neerbuigend over, omdat ze een aversie hebben tegen die “localo’s”. Laat de politiek nu maar aan ons over. Wij kunnen dat beter.

Wij vinden het niet erg respectvol. Die mensen, die bij gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij stemmen, stemmen bij 2e kamer verkiezingen ook, maar dan op die landelijke partij. En dan zijn ze ineens niet gek?

Als lokale partij moet je hard vechten voor stemmen. Je begint met een 0-1 achterstand. Landelijke partijen hebben natuurlijk grotere bekendheid. En nog steeds kiezen veel mensen op de partij waar ze landelijk ook op stemmen. Dat zal wel goed zijn.

En dat wil zeggen dat we ons enorm inspannen. We kunnen niet falen. Want dan zijn we er de volgende keer niet meer. Het is een luxe die landelijke partijen zich wel kunnen veroorloven. Want de volgende keer zullen ze er waarschijnlijk toch weer zijn.

Daarom:

De landelijke partijen voor het land, HartvoorWassenaar voor Wassenaar!

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans

Tags

GR2018HVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top