Wassenaar – In principe zijn er twee manieren die tot fusie leiden: Vrijwillig of niet-vrijwillig. Eerst: niet-vrijwillig.
Niet-vrijwillig
Burgemeester en wethouders doen een voorstel aan de raad om te fuseren. Zij kunnen het nodig vinden, of zij worden door de provincie er toe aangezet.
Namens de bewoners zegt een gemeenteraad: we willen het niet.
Dan is de regering in Den Haag aan zet en die kan de gemeente dwingen tot fusie.
De gemeenteraad zegt nee, en de regering zegt ja. Niet-vrijwillig dus.
Rompslomp
Dat geeft nogal wat rompslomp, want dat kan alleen maar met een wet. Er gaan jaren overheen. Den Haag houdt er niet van. Gedoe. Negatieve energie, want je maakt er onder de bevolking geen vrienden mee. In zo’n gemeente is vertrouwen in Den Haag dan echt even op reis. En waar stemmen die mensen op bij de volgende verkiezingen? Ze kijken er ook de provincie op aan: waarom is het jullie niet gelukt om het vrijwillig voor elkaar te krijgen?
De regering wil graag een fusie goedkeuren, maar eigenlijk alleen als ze een “vrijwillige” fusie aangereikt krijgt.
Zelden niet-vrijwillige fusie
Stel je voor dat tegen Texel gezegd wordt dat ze moet fuseren met een stad op het vasteland. Wat zullen de bewoners van Texel er van vinden?
Wassenaar is ook een eiland, maar dan omringd door de groene grachten van natuur. We willen dat zo houden, en dat kunnen we het beste zelf doen.
Inmiddels is duidelijk dat onder de Wassenaarse bevolking massieve weerstand bestaat tegen een fusie. En als zo’n bekend dorp vlak bij Den Haag kabaal gaat maken, dan is dat toch lastig.
Een niet-vrijwillige fusie, afgedwongen door de overheid, kan, maar komt uiterst zelden voor. En Wassenaar is echt geen kandidaat om een fusie door de strot te duwen. Er moet dus alles aan gedaan worden om een fusie vrijwillig te maken.
Vrijwillige fusie
En daar wordt de provincie voor ingezet. Die mag niets beslissen, maar kan wel aan de slag. Want ze zijn de baas van de burgemeester. Met de burgemeester gaan ze kijken hoe dan zo’n fusie “vrijwillig” door de raad goedgekeurd wordt.
En zo heeft de vorige burgemeester zelf besloten om “onder de Wassenaarders” onderzoek te doen met de Wassenaarse stemkompas. In goed overleg met de provincie. Zonder de raad. (HartvoorWassenaar was hier volledig tegen).
En naar aanleiding van de “uitkomsten” van het onderzoek mag de raad dan beslissen tot een fusie. Helemaal vrijwillig. Na de verkiezingen.
De nieuwe raad beslist
Wanneer de nieuwe raad beslist niet te fuseren, dan is die fusie van de baan. In ieder geval voor vele jaren. Een niet-vrijwillige fusie wordt heel moeilijk.
Zorgen
HartvoorWassenaar maakte zich echter zorgen, toen een lokale partij in 2016 het voorstel deed dat we de toekomst van Wassenaar moesten gaan onderzoeken. Waarbij zelfstandigheid van Wassenaar maar één van de vele opties was. Maar waarom zou je dat doen wanneer je echt vóór zelfstandigheid bent.
Tenzij je niet in jezelf gelooft. En wat zegt dit over toekomstig stemgedrag?
Deur open gezet, grote zorgen
Wat het vervelend maakt is dat deze coalitie (D66,CDA,LokaalWassenaar,GL,PvdA) de deur naar een fusie heeft open gezet. Het recente onderzoek naar de kwaliteit van het Wassenaarse bestuur gaf aan dat die onvoldoende is (de provincie heeft wat geholpen bij het opschrijven van die conclusie, maar de kwaliteit van bestuur in Wassenaar moet echt beter). Daarnaast heeft de provincie ook aangegeven dat het financieel niet goed gaat in Wassenaar. We geven structureel te veel geld uit.
Dit zijn nu precies de twee redenen waarmee de provincie aan de slag kan en meer kans maakt om een fusie “vrijwillig” af te dwingen. Kijk maar naar Voorschoten. Ontsnappen is kansloos. Omdat als je gefaald hebt, je eigenlijk nog alleen maar kan meewerken aan zo’n fusie.
Bod aan de provincie
Het bod dat HartvoorWassenaar aan de provincie doet is dat ze voor goed bestuur zal zorgen om de taken uit te voeren en met een snoeistrakke discipline op de centen zal letten. Niet meer er uit, dan binnenkomt. Wassenaar zal in dat opzicht voor de provincie een gemeente zonder zorg zijn.
En dan wil je de meest bijzondere gemeente van Zuid-Holland toch niet als wijk ergens wegstoppen?
Bod aan de Wassenaarders
Wanneer HartvoorWassenaar bij de verkiezingen een meerderheid krijgt, dan zijn er twee dingen zeker. Wassenaar blijft zelfstandig en Wassenaar wordt goed bestuurd. Dit is het bod wat wij aan de Wassenaarders doen. We willen zo dicht als mogelijk bij een meerderheid komen. En dat is aan U.
Voor alle duidelijkheid
De komende verkiezingen gaan echt over de zelfstandigheid van Wassenaar. Het zijn de laatste verkiezingen voor een Wassenaar met een eigen bestuur, wanneer de volgende raad “vrijwillig” kiest voor fusie. Maak Uw keus. Wij geloven in onszelf.
HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Voor een dorp in balans.