Skip to content

Verrassende tentoonstelling in Galerie in de Molen

6 februari 20184 minute read

Wassenaar – De immer actieve Kunstgroep Wassenaar nodigt u van harte uit voor de opening van de nieuwe expositie op zaterdag 17 februari a.s. om 16.00 uur in Galerie in de Molen. Kunt u niet naar de opening komen? Dan raden wij u aan om de komende weken binnen te lopen om een kijkje te nemen op deze verrassende tentoonstelling van keramiek, sculpturen, maritieme aquarellen en zeekaarten. De toegankelijke kunstwerken zijn gemaakt door vrouwelijke kunstenaars, elk met een sterke signatuur:

De Wassenaarse keramiste Carolien Makovitz maakt o.a. vazen, maar ook een eigen sieradenlijn van keramiek. Na enkele jaren vooral exposities voor anderen te hebben georganiseerd, is zij nu weer intensief met klei bezig. Haar voorkeur gaat uit naar eenvoud in kleur en vorm, esthetische vormen met een ‘prettig tastbare huid’. Opgeleid op de School voor Keramiek in Gouda voelt Carolien zich een echte ambachtsvrouw. ‘Porseleinklei biedt onbegrensde mogelijkheden. Sommige vormen draai ik op de draaischijf, andere vorm ik met de hand of stel ik samen uit kleiplaten. Ik houd van strak werk met scherpe lijnen en contrasten. De witte klei kleur ik in met pigmenten en vaak pas ik daarbij ook goud- en zilverluster toe, voor een sprankelend effect. Door ‘hoog’ te stoken wordt porseleinklei zeer hard en – als deze dun is – zelfs transparant.’ Dat biedt unieke toepassingsmogelijkheden, zoals te zien is aan Caroliens fraaie serie sieraden. Draagbare kunst, gemaakt in samenwerking met de bijzonder creatieve Wassenaarse sieradenontwerpster Vera Guldener.

Maritiem schilder Ingrid Dingjan toont prachtige aquarellen en zeekaarten. Als u van water houdt, dan zal haar werk u zeker aanspreken. Ingrid is gefascineerd door de zee. ‘Je moet erbij geweest zijn, je moet de deining van de zee voelen, het zout op je lippen proeven, de kleuren van de lucht en het water zien, de wind door je haren voelen. Geuren die bij het schip horen, die moet je ervaren, ondergaan. Al die indrukken zijn belangrijk voor mij. Tijdens mijn tochten op het water maak ik veel schetsen. Samen met die indrukken probeer ik dat in mijn atelier vast te leggen op papier en doek.’ Van naschilderen is bij Ingrid Dingjan geen sprake. ‘Ik wil wel weten hoe dingen werken en waarvoor ze worden gebruikt. Daarom vaar ik regelmatig mee met zeilboten en met de Koninklijke Marine. Onlangs ben ik op een containerschip mee geweest naar Zweden, daardoor kon ik het laden en lossen van containers van dichtbij meemaken.’ Ingrid studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In mei 2018 zal zij temidden van kunstenaars uit 60 landen, Nederland vertegenwoordigen op het prestigieuze Aquarel Festival in Fabriano (Italië).

Beeldhouwster Mary Bezembinder exposeert fraai gevormde vrouwentorso’s in verschillende materialen. Tijdens haar studie aan de Vrije Academie in Den Haag heeft zij verschillende disciplines kunnen ontwikkelen. ‘Ik maak graag ruimtelijk werk in steen, hout, brons en keramiek en daarnaast schilder ik op o.a. doek en hout. Op deze tentoonstelling laat ik mijn beeldende werk zien. De vrouwelijke torso is daarbij mijn inspiratiebron, zij fascineert mij. Ik zoek een dialoog met de steen. Een beeldhouwer kan elk element van het menselijke lichaam als een afzonderlijke eenheid beschouwen. Een deel daarvan laten zien en daarmee de suggestie wekken van het geheel… en daar een balans in brengen. Kunst is voor mij: het experimenteren en zoeken naar de meest expressieve vormen. Zo ontstaan mijn vrouwenlandschappen.’

Kom naar de opening!
De expositie wordt geopend op zaterdag 17 februari om 16.00 uur door Hanny Faber, kunstkenner en rondleider in het Mauritshuis. De kunstenaars Carolien, Ingrid en Mary geven u graag een toelichting op hun werk en het werkproces. Ook op zondag 18 februari zijn zij in de galerie aanwezig om uw vragen te beantwoorden. De expositie is gratis toegankelijk van 17 februari t/m 18 maart 2018, van donderdag t/m zondag tussen 14.00 tot 17.00 uur. Galerie in de Molen, Molenplein 10a, Wassenaar. Www.kunstgroepwassenaar.nl

Tags

ExpositieKunstgroepWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top