Skip to content

HartvoorWassenaar: Hoekema, zo staan wij er in

16 februari 20184 minute read

Wassenaar – Vanaf het begin dat HartvoorWassenaar in de raad zit, hebben wij onze aanvaringen met de heer Hoekema gehad. We gaan niet in detail, maar wat ons betreft verdiende Wassenaar een véél betere burgemeester. In de afgelopen vier jaar volgden de incidenten elkaar op. Kleine en grote dingen, zoals de extra beveiligingskosten van de Amerikaanse ambassade, hebben de Wassenaarse samenleving vele miljoenen gekost.

Risico voor fusie
Omdat het bestuur van Wassenaar onder Hoekema niet goed functioneerde, ontstond het gevaar dat een fusie als oplossing voor de problemen dichtbij kwam.

Hoekema
Begin december 2016 bleek dat een meerderheid van 11 van de 21 zetels in de raad, na het zoveelste incident, van mening was dat Hoekema beter kon vertrekken. HartvoorWassenaar was een van de vier partijen. Maar er moest snel gehandeld worden. Het “prominente” echtpaar Hoekema-Barth heeft een machtig netwerk, en duurde het te lang, dan zou (typisch Haagse) druk proberen zijn vertrek tegen te houden.

Hoekema weg
Dezelfde dag nog, is Hoekema voor de keuze gesteld: zelf vertrekken of afgezet worden. Afzetten zou veel tijd en geld hebben gekost, onderlinge vijandigheid hebben opgeleverd en heel schadelijk voor Wassenaar zijn geweest. Hoekema eiste voor zijn vrijwillig ontslag compensatie. Maar liefst € 17800. Tjonge. HartvoorWassenaar vond en vindt dit een heel groot bedrag, maar we moesten beslissen of dit de prijs kon zijn voor zijn ontslag. We hebben dat afgewogen tegen wat er zou gebeuren als hij zou blijven. We hadden zorgen over een fusie, veel te kostbare beslissingen en onvoldoende bestuur. Hij moest weg!

HartvoorWassenaar
Wij staan dus vierkant achter ons standpunt. Soms moet je beslissingen nemen die je zeer tegen de borst stuiten, maar moet je wel je verantwoordelijkheid nemen. Gunnen we hem dat geld: Nee. Moet je betalen om erger te voorkomen: Ja.

Het vervolg
De overeenkomst met Hoekema was niet in orde. Dat bleek pas de afgelopen weken. Vrijwel niemand van de raad was daarvan op de hoogte. Wij van HartvoorWassenaar wisten niet dat de regeling boven wettig was. Iedere indruk die we kregen was prima in orde. Dit heeft ons geschokt. Uiteindelijk zijn de centen teruggekomen. En dat vergoedt wel wat van de pijn. Hoekema is gratis vertrokken.

Charlie Aptroot
Toen de heer Aptroot burgemeester werd, was het afscheid van Hoekema al achter de rug. Op zijn bureau lag de overeenkomst met Hoekema, nog zonder handtekening. Aptroot heeft toen het persoonlijke risico genomen om een overeenkomst te ondertekenen waar een mestlucht aan hing. En die misschien nog wel eens bij hem kon terugkomen. Maar hij nam zijn verantwoordelijkheid als burgemeester. Het was de minst slechte oplossing. Wij kunnen zijn boosheid begrijpen wanneer hij de kritiek krijgt toegeschoven. Zeker als dat door toedoen is van juist zij, die verantwoordelijk zijn voor de oorspronkelijke overeenkomst met Hoekema. Maar dit is een lokale politieke kwestie.

Wassenaar
Wassenaar is een zó bijzonder dorp, dat wanneer hier iets gebeurt het onmiddellijk groot in de landelijke pers wordt uitgesmeerd. Dat zal altijd wel zo blijven. En dan heb je ook nog van die lokale figuren die op alle mogelijke manieren meehelpen om het uit te smeren. Maar het kan, zo tolerant zijn we met z’n allen.

HartvoorWassenaar
Dit is het enige wat we er over zeggen en schrijven. We wilden dat u wist hoe wij hier in zitten. We zijn wel boos. Boos op mensen die niet hebben gehandeld in het belang van Wassenaar. En boos op mensen die ons niet goed geïnformeerd hebben.

En als we dan weer vooruitkijken.
Maar we willen vooruit kijken. Vooral hard werken aan de toekomst van Wassenaar. HartvoorWassenaar is DE SOLIDE lokale partij van Wassenaar. We willen een gezond, veilig, gelukkig, welvarend en mooi Wassenaar. Ons plan is het plan van herstel. Herstel van goed bestuur, herstel van goede financiën en vooral Herstel van Vertrouwen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Voor een dorp in balans.

Tags

GR2018HVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top