Skip to content

Tiende Wassenaarse Salon in Raadhuis de Paauw en Galerie in de Molen

1 maart 20185 minute read

Wassenaar – De immer actieve Kunstgroep Wassenaar nodigt u van harte uit voor de opening van de jaarlijkse ledententoonstelling. Tijdens deze ‘Wassenaarse Salon’ wordt een grote diversiteit aan kunstdisciplines geëxposeerd op twee locaties: in Raadhuis De Paauw en in Galerie in de Molen. De officiële opening op vrijdag 23 maart a.s. om 17.00 uur in Raadhuis de Paauw wordt verricht door Lux Buurman, schilder, docent en auteur van het recent verschenen Schilderboek. Bij deze feestelijke plechtigheid zijn alle Wassenaarders van harte welkom. De Wassenaarse Salon in het Raadhuis en in de Molen is gratis toegankelijk tot en met 29 april.

Kunstgroep Wassenaar
De Kunstgroep Wassenaar is een vereniging professionele beeldend- en podiumkunstenaars. De zeventig leden streven ernaar hedendaagse tendensen te laten zien en willen de bewustwording van de waarde van kunst stimuleren. In Galerie in de Molen is tien maal per jaar een nieuwe expositie van enkele leden te zien. Eén keer per jaar organiseert de Kunstgroep een grote Ledententoonstelling: de Wassenaarse Salon. Dit jaar, bij de tiende editie, zijn er maar liefst 28 deelnemers die schilderijen, tekeningen, grafiek, sieraden, beelden, keramiek en foto’s tonen. Hier alvast greep uit wat u allemaal kunt zien:

Prachtige schilderijen
Mieke van Doornik schildert op realistische wijze portretten, dieren en natuur. Daarbij past zij traditionele technieken toe. Op doek of paneel legt zij vast wat haar raakt in schoonheid of eenvoud. Lotte Teussink toont in haar schilderijen een gevoel van melancholie en eenzaamheid in de grote ogen van (voornamelijk) meisjes. Haar werk is een mix van pop surrealisme en lowbrow (afkomstig uit de VS en Azië), volkskunst en naïeve kunst. Daarbij werkt zij met verschillende materialen: olieverf en acrylverf, soms in combinatie met inkt en houtskool. Leo Ravensbergen schildert op doek, geprepareerd papier, of een harde ondergrond. Ook hij gebruikt verschillende technieken: olieverf, acryl met krijt en eitempera, dat ook door iconenschilders wordt gebruikt. Zijn interieurs en stillevens tonen vaak een contrast van licht en donker. Fransje Tacx wil ons laten nadenken over onze eigen warneming. Haar schilderijen verhalen over een mystiek/filosofische beleving, uitgevoerd in een beeldtaal die uitstijgt boven het voor de hand liggende. Fransje schildert veelal op grote doeken die die een eigen verhaal vertellen met diepere achtergronden. Ria Sprenger tekent, schildert en etst en gebruikt verschillende materialen en verfsoorten om tot fraaie resultaten te komen. Wierd Wagenmakers tenslotte is sterk gericht op de woeste natuur waarin de nietige mens fysiek maar een stofje is. In duin, wad en bergen vindt hij beeldend zijn inspiratie voor landschappen waarin de mens altijd klein blijft.

Tekeningen en grafiek
De mens, natuur en ruimte, in abstractie, zijn de aanleiding voor het nieuwe werk van Cea Maat. Steeds is de rode draad het vastleggen van de essentie van de wereld om haar heen. Niet zozeer de werkelijkheid weergeven maar juist een gevoel, stemming of sfeer. Haar kunstwerken intrigeren, en raken je. Letty Muntjewerf maakt etsen, houtsnedes, zeefdrukken en monoprints. Op deze expositie is te zien hoe zij klassieke technieken combineert met digitale beeldmanipulatie; een kunstvorm die digitale grafiek genoemd wordt. Goke Leverland exposeert portretten geschilderd in Oost-Indische inkt. Het werk van Janine Neuteboom is constant in ontwikkeling. Ritme, textuur, lijn en kleur zijn belangrijke elementen in haar zoektocht naar evenwicht tussen harmonie en spanning. Janine maakt gebruik van verf, krijt, inkt en allerlei gemengde technieken.

Sprekende beelden
Mariska Toetenel werkt intuïtief met eenvoudige, natuurlijke materialen als bamboe, riet, versterkt met papier en/of papier-maché. Door de afwerking met kunsthars of expoxyklei en verf worden haar beelden weersbestendig. Brigitte Wawoe presenteert beelden in brons met mythische titels als Sjamaan, Engel en Madonna. Ook exposeert zij een fabeldier in steen en een schilderij. Goke Leverland laat naast haar portretten ook intrigerende contourbeelden zien. Door het weglaten van de binnenkant ontstaan spannende vormen.

Verrassende fotografie
Suzanne Banning creëert zelfportretten waarin zij in de huid van een ander kruipt. In haar experimentele fotografie onderzoekt zij de eindeloze mogelijkheden van haar camera in combinatie met beweging. Zij noemt zichzelf ook wel ‘de moeder van de selfie’.

En nog veel meer moois…
De veelzijdige kunstenaar Truus Oele-Apon stuurde deze keer computerwerk in dat zij maakte met behulp van het Microsoft Paint Program XP. Ook toont zij een opvallende collage van verknipte sjaals en kralen. Tijdens de Tiende Wassenaarse Salon is nog veel meer prachtig werk te zien van de volgende leden van de Kunstgroep: Ada Sier, Annemieke van Rosmalen, Charles Hubert, Daisy Kimman, Dons van der Gronden-Deppe, Ellen van Toor, Emile Köhler, Fifi van Leent, Hans Gussekloo, Harma de Pont, Koos Leeuwenburgh, Marianne Hartemink en Max Boekholt. Voorafgaand aan de opening is ook nog pop up-werk te zien met als thema: ‘Hebben we daar de poppen aan het dansen?’

Bijzonder project
Bijzondere vermelding verdient het project ‘Aurore’. Kunstwerken, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Hélène Courrier, een van de schrijvende leden van de Kunstgroep, zijn bijeengebracht in een aparte ruimte. Zo liet Brigitte Wawoe zich inspireren door de dageraad.

Komt u kijken?
Openingstijden Wassenaarse Salon: 23 maart – 20 april 2018: in Raadhuis de Paauw van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur; in Galerie In de Molen van donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Opening vrijdag 23 maart om 17.00 uur in het Raadhuis. Op beide locaties kunt u werk van de exposanten aankopen. Tijdens het weekend van de opening wordt 10% korting verleend. www.kunstgroepwassenaar.nl

Tags

KunstgroepWassenaarWassenaarse Salon
Gerelateerde artikelen
Back To Top