Skip to content

Enorme groei voor Stichting Leergeld. Recordaantal kinderen in armoede bereikt

10 maart 20182 minute read

Wassenaar – In 2017 doen duizenden ouders een beroep op Stichting Leergeld voor activiteiten van hun kinderen waarvoor ze zelf de financiële middelen niet hebben. Met steun van Leergeld worden bijvoorbeeld schoolspullen of een sportabonnement aangeschaft. Ruim 103.000 kinderen kunnen daardoor onbezorgd deelnemen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Dit aantal is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2016.

Deze groei geldt ook voor Leergeld Wassenaar, een van de 99 lokale Leergeld stichtingen, die in 2017 actief waren. “Wij weten steeds meer kinderen te bereiken die onze hulp goed kunnen gebruiken. Dat is een mooi resultaat. Echter de keerzijde van de medaille is dat er nog steeds zo veel kinderen in armoede opgroeien. In Nederland leven bijna 400.000 kinderen in armoede, dat is een op de negen kinderen!” aldus Gaby van den Biggelaar, directeur van Leergeld Nederland.

“Ouders van deze kinderen moeten elke maand opnieuw de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Onder hen zijn verrassend vaak werkende, soms alleenstaande, ouders. Zij verdienen een laag inkomen doordat zij werken als ZZP-er of in een ‘lage loon’ bedrijf. Door een beroep te kunnen doen op Leergeld hebben zij alvast een zorg minder!”

Volgens van den Biggelaar is de stijging van 2017 mede te verklaren door de uitbreiding van Leergeld naar 16 nieuwe gemeenten. ‘”Verder zien we dat vele gemeenten doen een beroep op Leergeld om de extra Klijnsma-gelden voor armoede goed te besteden. Er ontstaan succesvolle initiatieven in samenwerking met gemeenten of bedrijven zoals een ‘schoolspullenpas’, gratis zwemles of een bijdrage voor een laptop. Ook de start van een gezamenlijk Kindpakket-loket in Friesland maakt dat steeds meer ouders ons weten te vinden.”

Afgelopen jaar heeft Stichting Leergeld Wassenaar 178 kinderen ondersteund door bijvoorbeeld contributie van een sportclub mogelijk te maken, een bijdrage te leveren voor schoolkosten of door de donatie van een goede tweedehands fiets of laptop. “Kinderen die opgroeien in armoede beoordelen hun leven met een veel lager cijfer dan kinderen die niet in zo’n situatie opgroeien. Door Leergeld hoeven de kinderen niet langs de kant te staan, maar kunnen ze gewoon meedoen met hun leeftijdsgenootjes.”

“Stichting Leergeld Wassenaar richt zich op ouders met een een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Dat is op dit moment een maandinkomen van €1.763,93 voor samenwonende en €1.225 voor alleenstaande ouders met minderjarige kinderen,” meldt Ingrid Römer, coördinator van Leergeld in Wassenaar.

Tags

KinderenStichting LeergeldWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top