Skip to content
Foto: Bas Kaligis

Tom van der Zwet herpakt zich en demonstreert snelheid

13 maart 20183 minute read

Wassenaar – Van zeven naar twee rijden in de finale van de tweede Winter Cup-wedstrijd: karter Tom van der Zwet liet zondag op het circuit van Berghem zien dat hij het komende seizoen één van de titelkandidaten is in de Senioren-klasse. De achttienjarige rijder uit Wassenaar keek dan ook vol vertrouwen vooruit naar het NK dat over twee weken in Genk begint.

“Ik heb me in de finale goed herpakt”, concludeerde Tom na afloop. “De race had geen ronde langer moeten duren of ik had Willem-Jan de Loos (winnaar, red.) nog kunnen pakken.” Op de finish zat hij er een halve kartlengte achter. In de slotfase was hij snel opgerukt en deed hij toch nog mee om de overwinning. En passant had Tom zo overtuigend gedemonstreerd dat het met zijn snelheid dik in orde is.

Daarom was zijn resultaat in de prefinale, waarin hij als zevende was geëindigd na van polepostion te zijn vertrokken, geen goede afspiegeling van zijn ware snelheid. Tom was teruggezakt naar de tiende plaats vanwege vuil aan zijn banden en finishte uiteindelijk op de zevende plaats. “Het duurde heel lang voordat de banden terug op temperatuur kwamen”, verklaarde hij. “Daardoor verloor ik veel plaatsen. Maar ik heb er in de finale het maximale uitgehaald in een best sterk veld.”

Zijn ambitie voor het Nederlands kampioenschap (NK), dat over een kleine twee weken begint op het circuit van Genk in België, liegt er niet om: kampioen worden. Op zich is dat een logische ambitie, want vorig jaar eindigde Tom derde bij de Senioren. Bovendien voelt de coureur van Kuijer Racing dat hij er beter voorstaat dan ooit. “Ik heb in de winter veel met Kees (Kuijer, teameigenaar, red.) getraind. Daarom had ik dit resultaat wel verwacht. Er zijn natuurlijk altijd nog kleine verbeterpunten, maar daar blijven we aan werken. Ik leer bij Kuijer Racing nog altijd.”

Tom focust zich dit seizoen in principe alleen op het NK. Wellicht dat daar nog races van andere kampioenschappen aan worden toegevoegd, maar dat is op dit moment nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de talentvolle Zuid-Hollander dit jaar op het circuit van Zandvoort zijn racelicentie gaat halen. “Daarna ga ik kijken wat ik dan ga doen. Ik wil sowieso de autosport in. Toerwagens lijkt me heel leuk. Meer dan bijvoorbeeld formule-auto’s. Ik wil uiteindelijk 24-uursraces gaan rijden en die natuurlijk ook winnen.”

Eerst begint in Genk over een kleine twee weken zijn NK-campagne. Het Belgische circuit ligt hem, al is het ook een baan die elke rijder door en door kent. Tom maakt zich geen zorgen, hij kent zijn kwaliteiten. Makkelijk zal het hoe dan ook niet worden in de sterk bezette Senioren-klasse. “Het wordt een heel spannend seizoen!”

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Xeleration IT Services BV.

Tags

KartenTom van der ZwetWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top