Skip to content

Dubbelinterview: Klaas Dijkhoff en Laurens van Doeveren over Wassenaar!

19 maart 20185 minute read

Wassenaar – De slimste mens over een frisse blik, zelfstandigheid en goed bestuur. Zij kennen elkaar uit de Tweede Kamer. Sterker nog, Klaas Dijkhoff nam Laurens van Doeveren, nummer 2 op de VVD lijst in ons dorp, ooit aan bij de VVD-fractie. Van Doeveren was er beleidsadviseur toen Klaas Dijkhoff nog Kamerlid was. Dijkhoff vertrok om staatssecretaris te worden en keerde na de landelijke verkiezingen terug als fractievoorzitter. Van Doeveren wil nu zelf aan de slag in de gemeentepolitiek. Van Doeveren: “Met mijn inhoudelijke ervaring en frisse blik hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een mooi Wassenaar, waar jong én oud prettig kunnen leven.”

Klaas Dijkhoff maakt graag tijd vrij voor een interview in zijn kamer aan het Binnenhof met Laurens. Hij vindt het goed om te zien dat de VVD in Wassenaar leuke nieuwe VVD-kandidaten op de lijst heeft staan. Dijkhoff: “Ik herken dat uit de tijd dat ik zelf in de gemeenteraad in Breda begon. Het is goed om ook in Wassenaar te zien dat er jonge mensen met een frisse blik en enthousiasme aan de slag willen. Met lijsttrekker Caroline en Laurens heeft de VVD-lijst is een mooie mix van vertrouwde gezichten en nieuwe ambitie. Het zijn allemaal doeners, die aan de slag willen om Wassenaar vooruit te helpen. Dáár hebben de inwoners van Wassenaar wat aan.”

Laurens: “Wassenaar is een mooi en groen dorp, waar het fijn wonen is en waar gelukkig een hoop goed gaat. Maar de VVD heeft wel ambities voor de toekomst. De gemeente moet op een aantal punten echt beter meedenken met ondernemers en inwoners. Denk bijvoorbeeld aan het verlenen van vergunningen, bouwleges of groen beheer. Wij krijgen teveel klachten van ondernemers en bewoners over de meest eenvoudige zaken, zoals een vergunning met Koningsdag of verrotte bomen die niet op tijd worden weggehaald. Ook de afvalverwerking kan veel beter. “In het grootste deel van Den Haag staan inmiddels ondergrondse vuilcontainers, waar dag en nacht vuil kan worden gestort. In Wassenaar wordt het afval één keer per twee weken opgehaald. Dat kan echt beter.” Ook de bereikbaarheid blijft voor de VVD zowel landelijk als lokaal een speerpunt. Laurens: “Wassenaar komt steeds verder vast te staan. Het bereikbaar en veilig houden van Wassenaar voor fietsers, bussen en auto’s is een belangrijke prioriteit. De VVD zet daarom in op verbetering van het Rozenplein, veilige fietspaden en een afslag op de Maaldrift bij de Rijnlandroute.” Klaas lacht om de aanstekelijke ambitie. “Dat is het mooie van gemeentepolitiek, dat je echt iets kunt betekenen voor de directe omgeving van mensen. Een schone buurt, een veilige weg, geen onnodige files. ik snap dat Laurens popelt om de handen uit de mouwen te steken.”

Lokale partijen claimen vaak dat alleen zij er “echt” zijn voor Wassenaar en dat lokale afdelingen van landelijke partijen aan de landelijke leiband lopen. De slimste mens; “Dat is echt onzin. Alle lokale VVD-clubs zijn net zo goed lokale partijen. Zij weten wat er speelt en maken hun eigen afwegingen. Neem de zelfstandigheid van Wassenaar. Daar gaat de landelijke politiek niet over. Wassenaar moet vooral zelf weten of zij zelfstandig blijft. Natuurlijk zijn wij geïnteresseerd in de afwegingen van de lokale VVD, maar zij maken hun eigen keuzes.” De Wassenaarse VVD is er duidelijk over: toekomst in eigen hand!

Een meerwaarde van een partij als de VVD, met een breed netwerk, is er wel bij regionale samenwerking. “Wassenaar is geen eiland in de Randstad. We zullen de komende periode moeten samenwerken met omliggende gemeenten, bijvoorbeeld als het gaat om de ondertunneling van de Rijksstraatweg. Sowieso heeft Wassenaar baat bij een betere samenwerking in de regio. Wassenaar kan niet alles alleen en dat hoeft ook niet.”, aldus Laurens. De fractievoorzitter vult aan: “De VVD Wassenaar kan snel schakelen met VVD-ers in andere gemeenten, bij de provincie of met ons in Den Haag. Dat is belangrijk, dat je elkaar weet te vinden als dat nodig is.”

Klaas Dijkhoff fronst zijn wenkbrauwen als hij hoort dat Wassenaar acht partijen in de gemeenteraad heeft. “Ik heb hier in Den Haag gezien hoe lastig het dan kan zijn om goed samen te werken. Voordat je het weet leidt een raad met zoveel partijen tot gebrek aan daadkracht en tot een hoop gedoe. En volgens mij is dat het laatste wat je nodig hebt.” Van Doeveren vult aan: “Met acht partijen op 21 gemeenteraadszetels krijg je inderdaad teveel versnippering, onderling gekonkel en gedoe. Dat helpt niemand vooruit. Ik hoop dat ik straks met een sterke VVD, mijn energie kan steken in het oplossen van de problemen van Wassenaarders, daar hebben zij veel meer aan.”

De mannen schudden elkaar de hand en Dijkhoff wenst Laurens veel succes met de laatste loodjes. Laurens gaat de straat weer op, klaar om nog een kleine week zoveel mogelijk in gesprek te gaan met de mensen in Wassenaar. “Ik wil ze graag uitleggen waar wij voor staan. Voor goede voorzieningen en goede gemeentelijke dienstverlening, tegen lage lasten. Dus knok ik tot 21 maart voor iedere stem en ga ik daarna graag aan de slag.” Dijkhoff slaat hem op de schouder. Ook hij gaat weer aan de slag.

Tags

GR2018Klaas DijkhoffWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top