Skip to content

Wassenaar Schoon!

20 maart 20182 minute read

Wassenaar – We hebben allemaal wel eens een goed voornemen. Sommige voornemens sneuvelen al binnen enkele dagen, andere voornemens blijken wat bestendiger. Op 2 januari 2017 ben ik begonnen met het zwerfafval op te ruimen in mijn eigen buurt, en toen is ook het initiatief Wassenaar Schoon geboren. Eerst nog Wassenaar Zwerfafvalvrij geheten, maar dat bleek voor op Twitter helaas een te lange gebruikersnaam.

Nog steeds ga ik regelmatig met vuilniszak en afvalgrijper op pad om zwerfafval op te ruimen, zogenaamde #zwerfies. Door er ook via social media aandacht voor te vragen wil ik meer inwoners van Wassenaar bereiken en de ook de gemeentepolitiek bewust maken van de noodzaak om dit probleem op te pakken. Zwerfafval is niet alleen een doorn in het oog, maar ook nog eens milieuvervuilend en gevaarlijk voor dieren. Veel zwerfafval – vooral plastic – breekt niet of nauwelijks af.

Door het stimuleren van initiatieven in de wijk en buurt- en sportverenigingen te betrekken lossen we dit probleem samen op. Want daar waar geen afval op straat rondzwerft wordt het ook minder snel weggegooid. Want schoon blijft schoon’ en ‘vuil trekt vuil aan”, zo blijkt uit meerdere onderzoeken.

Lees op de website van Nederland Schoon meer over de negatieve gevolgen van zwerfafval: www.nederlandschoon.nl/over-nederlandschoon/over-zwerfafval

Zwerfafvalvergoeding voor gemeenten
Met de Zwerfafvalvergoeding kunnen gemeenten hun zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en het nemen van extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte. Wassenaar maakt hier nu nog geen gebruik van. Wassenaar zou voor de komende raadsperiode een meerjarenplan moeten opstellen en dat bij Nedvang indienen. Dat kan vanaf 1 april tot 1 augustus 2018.

Op 21 maart sta ik voor D66 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb er voor geijverd dat er in het verkiezingsprogramma is opgenomen dat D66 een actieve aanpak wil van zwerfafval in Wassenaar. En veel andere partijen in Wassenaar lijken het hier nu al mee eens. Waar wachten we dus nog op in Wassenaar?

Wat jij kan doen tegen zwerfafval
Iedereen kan helpen zwerfafval tegen te gaan. Gemeenten, scholen, bedrijven, sportverenigingen. En jij. Samen maken we Wassenaar schoon. Op zaterdag 24 maart 2018 is de Landelijke Opschoondag. Op 10 maart tijdens NLDoet heeft D66 al zwerfafval opgeruimd en ook de 24e doen we mee. Jij doet toch ook mee?

Kijk op www.supportervanschoon.nl en volg Wassenaar Schoon op Twitter en Facebook!

Rogier Krabbendam
Initiatiefnemer Wassenaar Schoon en kandidaat raadslid D66

Tags

D66GR2018Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top