Skip to content

“The Interiors of Jane Austen’s Heroines” By Diana Lloyd

28 maart 20182 minute read

Wassenaar Ruim 200 jaar na haar dood worden de romans van Jane Austen nog steeds veel gelezen en zijn regelmatig verfilmd. In deze lezing staan de interieurs uit de Georgian Period (1714 tot ongeveer 1830) centraal waarin haar heldinnen waarschijnlijk geleefd en rondgelopen hebben.

Jane Austen (1775 – 1817) is een van de bekendste Engelse romanschrijver. Door de boeken Sense and Sensibility (1811), Pride and Prejudice (1813), Mansfield Park (1814) en Emma (1816) is ze een gevierd en geliefd schrijfster geworden. Dat was wel anders tijdens haar leven, toen werden haar boeken anoniem gepubliceerd, was het succes matig en bezorgden ze Jane weinig roem. Naast deze vier boeken schreef ze nog twee romans, Northanger Abbey en Persuasion, die beide postuum werden gepubliceerd in 1818. Ze was bezig aan de roman Sanditon, maar ze stierf vóór de voltooiing ervan.

Haar zes romans zijn sinds hun publicatie altijd in druk gebleven en blijven nu onverminderd populair. De boeken interpreteren, bekritiseren en becommentariëren de Engelse landadel aan het einde van de 18e eeuw. Austen onderzoekt in haar werk onder meer de afhankelijkheid van vrouwen van het huwelijk om een gunstige sociale status en economische zekerheid te verkrijgen. Haar gebruik van bijtende ironie, samen met haar realisme en haar sociale commentaar, heeft haar bijval opgeleverd onder critici en wetenschappers. Haar werk wordt beschouwd als de eerste stap naar het literaire realisme, kenmerkend voor de 19e-eeuw.

Diana Lloyd is geeft les over keramiek, glas en de geschiedenis van de interieurinrichting in Europa aan diverse instellingen. Daarnaast verzorgt ze lezingen voor de Inchbald School of Design en the Arts Society en is zij gids voor groepen in musea.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.
De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. De website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

Tags

DFASJane AustenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top