Skip to content

De zesde Boskalis Beach Cleanup Tour doet Wassenaar aan

13 augustus 20183 minute read

Wassenaar – Vrijwilligers houden schoonmaakactie op Noordzeestranden en rekenen af met plastic afval Initiatief van Stichting De Noordzee. Zo vond op zondag 12 augustus een etappe plaats tussen Scheveningen en Wassenaar. De start vindt plaats bij The Shore en eindigt bij Strandpaviljoen Sport in Wassenaar. Deze speciale etappe wordt gesponsord door IFAW. Via deze actie wilden zij aandacht vragen voor onderwatergeluid en de effecten hiervan op het Noordzeeleven. Stichting SOS Dolfijn gaf voorlichting aan strandbezoekers.

Begin augustus ruimt Stichting De Noordzee, samen met zoveel mogelijk vrijwilligers, weer afval op van de Nederlandse stranden. Voor het zesde jaar op rij. Deze landelijke schoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, gaat van start op woensdag 1 augustus op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog. De tour eindigt op woensdag 15 augustus met een presentatie van de resultaten op het strand van Zandvoort.

Een berg afval: ruim veertig keer zo hoog als de Euromast
In de afgelopen vijf jaar heeft de Tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers 72.355 kg afval opgeruimd. Meer dan 10.000 volle vuilniszakken. Als je die allemaal op elkaar zou stapelen bereik je gemakkelijk een hoogte van 8000 m, ruim veertig keer zo hoog als de Euromast. De inhoud bestaat voor 93% uit plastic in de vorm van willekeurige restjes, doppen, snoep- chips- en snackverpakkingen, ballonnen en sierlinten. Daarnaast zijn het vooral netten, touwen en vispluis. Per 100 m liggen er gemiddeld zo’n 370 vervuilende afval items op het strand, een volle vuilniszak met een gewicht van gemiddeld 6,9 kg.

Boskalis Beach Cleanup Tour: 30 etappes, 2 per dag
Voor de duur van de tour is de Noordzeekust in 30 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Wie van de Nederlandse stranden houdt, zich zorgen maakt over de vervuiling en graag wil helpen schoonmaken, kan zich aanmelden via Beachcleanuptour.nl. Je vindt er alle etappes en bijbehorende informatie zoals de datum, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Ook krijg je informatie over bijzondere activiteiten zoals de hondenetappe, speciale fitnessetappe en het eindfeest. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten en een mooi feest.

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. Haar jaarlijkse schoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 9.125 vrijwilligers in totaal 72.355 kilo afval, meer dan 10.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald.

Tags

AfvalBoskalis Beach Cleanup TourWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top