Skip to content
Foto: Christophe Fraveau

Mark Slats ‘still going strong’ op de tweede plaats in the Golden Globe Race 2018

27 augustus 20183 minute read

Wassenaar – Op 1 juli jl startte Mark Slats in de Golden Globe Race. Exact 8 weken later vaart Slats bijna ter hoogte van Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. Als tweede in de vloot van nog slechts 12 deelnemers aan deze historische zeilrace, maakt Mark het goed. Zijn tekstbericht van zaterdagavond was ‘great package deal, sneeuw, hagel, 40+ knopen, rommelige zee en grote golven’. Een paar uur later berichtte hij ‘Windvlagen 50+ knopen met rukwinden maar alles gaat goed, alleen de stormfok op’. Het is nu zaak voor Slats om risico’s te vermijden en zijn boot goed te houden. Slats, die gedurende zijn race rond de wereld geen beschikking heeft over hedendaagse communicatie en navigatieapparatuur, ligt steady op de tweede plaats achter de ervaren Fransman Jean-Luc Van den Heede.

Terwijl de vloot steeds meer oost gaat verandert het weer en daarmee veranderen de omstandigheden aan boord en ook de tekstberichten van de deelnemers. De schippers hebben geen contact met vrienden of familie. Zij kunnen alleen via hun Yellowbrick tracker eens per zes uur een kort bericht uitzenden. Berichten ontvangen is niet mogelijk. Waar twee weken geleden de berichten veelal gingen over windstiltes, het lezen van boeken, gevangen tonijn en gezelschap van Albatrossen hebben deze nu plaatsgemaakt voor berichten over sneeuw, hagel, harde wind, grote golven, hard werken en opgelopen schades. Meerdere deelnemers hebben reparaties moeten doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de nog heftigere omstandigheden van de Zuidelijke Oceaan. Are Wiig meldde zaterdagavond dat hij twee knockdowns heeft gehad. Are en zijn boot maken het desondanks goed, de boot heeft slechts een aantal kleine beschadigingen opgelopen.

Na 56 dagen zijn er nog slechts 12 van de 18 deelnemers in de race. Dit weekend moesten twee schippers besluiten hun deelname aan de race vroegtijdig te staken. Fransman Antoine Cousot is onderweg naar Rio de Janeiro Brazilië en Fransman Philippe Péché is zaterdag aangekomen in Kaapstad, Zuid-Afrika. Aanhoudende technische problemen aan boord hebben ervoor gezorgd dat zij ervoor moesten kiezen om de erbarmelijke omstandigheden van de Zuidelijke Oceaan niet te trotseren. Naast technische problemen heeft Cousot ook blessures opgelopen wat de keuze om door te gaan onverantwoord maakte. Philippe Péché vertelde na aankomst in Kaapstad dat hij meer onderdelen had moeten meenemen om onderweg reparaties uit te kunnen voeren. De Fransman was er bij de start op gebrand om zo min mogelijk gewicht mee te nemen aan boord. Hij wilde kunnen racen. Hij realiseerde zich dat de deelnemers uit 1968 niet hun boten niet echt hebben gepusht. Péché zelf samen met Jean Luc Van den Heede en Mark Slats in het bijzonder hebben tot nu toe echt geracet.

Gedurende de Golden Globe Race zamelt Mark, onder de naam Sailing4cancer, geld in voor meer onderzoek naar kanker, in het bijzonder voor onderzoek door professor dr Rene Bernards van het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam (Antoni van Leeuwenhoek). Mark’s doel is €50.000,- op te halen. Eerder dit jaar overhandigde Mark dr Bernards reeds een cheque van €44.321,- naar aanleiding van zijn deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Hij roeide onder de naam Row4cancer solo, non-stop van La Gomera (Canarische Eilanden) naar Antigua. Hij finishte als eerste soloroeier en verpulverde hiermee het wereldrecord. Donaties voor Sailing4cancer zijn welkom op https://actie.avlfoundation.nl/sailing4cancer

Tags

Golden Globe RaceMark SlatsWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top