Skip to content

HGC gaat rookvrij

4 september 20183 minute read

Wassenaar – De Haagse hockeyclubs hdm, HGC en Klein Zwitserland, met in totaal meer dan 5.000 leden, gaan vanaf 1 september voor een rookvrij sportterrein. Het is uniek dat drie clubs die zo dicht bij elkaar liggen deze gezonde stap gezamenlijk zetten. De drie verenigingen werken op meerdere punten samen onder de noemer “Let’s Stick Together”. Zo wordt het ultramoderne gezamenlijke trainingsveld voor de topteams van de drie verenigingen binnenkort opgeleverd.

Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op hun sportvereniging. Daarom vragen hdm, HGC en Klein Zwitserland aan iedereen die op hun sportterreinen komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen zij kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Op de drie clubs waren afgelopen zaterdag om 12.00 uur voorvechters van een Rookvrije Generatie aanwezig om het officiële startsein te geven van deze actie. Op hdm was Rutger Haandrikman, manager gezonde samenleving, namens de Hartstichting aanwezig. Op HGC waren Wanda de Kanter en Michael Rutgers aanwezig. Wanda is longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Onder andere namens deze stichting en een tweetal longkankerpatiënten is advocate mr Bénédicte Ficq een strafzaak gestart tegen de tabaksindustrie. Michael Rutgers is directeur van het Longfonds.
Wanda de Kanter plaatste in haar toespraak onder andere de volgende opmerkingen :

  • “Als je niet begint hoef je niet te stoppen.”
  • “Beter voorkomen dan niet meer kunnen genezen.”
  • “Hockey is een enorme familie sport van generatie op generatie! Bescherm de kinderen!

Namens het KWF was op Klein Zwitserland Sigrid Attema, Directeur Corporate Communications bij KWF aanwezig.

Wat verandert er bij de clubs?
Iedereen is en blijft uiteraard welkom op deze verenigingen, ook rokers! Wel vragen de verenigingen aan rokers om alleen daar te roken waar de club het toelaat, wat in de regel betekent buiten het terrein.

Zien roken, doet roken
Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Een rookvrij sportterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

Rookvrije Generatie
De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Tags

HGCRookvrijWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top