Ga naar hoofdinhoud

Leo Bellekom op pad

11 september 20182 minute read

Wassenaar – De familie Bellekom is al reizend door Afrika aangekomen in Oeganda. Zij verblijven in een huisje naast de Victory Primary School. Leo schrijft: ik loop ons huisje uit en ren door de straten van Namasuba, een armen wijk in Kampala. Ik spring over hobbels en gaten. Een hevige regenbui heeft van het droge rode zand een gladde klei gemaakt, zo lijkt het tenminste. Mijn schoenen plakken er aan vast. Ik passeer een stinkende, smeulende hoop plastic op een soort van vuilnisbelt, waar de koeien en kippen zoeken naar iets te eten. Kinderen zwaaien en roepen mzungu. Ik wordt bijna van mijn sokken gereden door een bodaboda (bromfietstaxi), die ook de kuilen probeert te ontwijken. Ik eindig mijn hardlooptraining op een heuvel en tuur de omgeving af, op zoek naar een geschikte plaats voor het houden van een sponsorloop.

Het zijn de kinderen van de Victory Primary School die op vrijdag 14 september rondjes gaan lopen voor hun nieuwe school en een nieuw opvanghuis voor weeskinderen. In deze armen wijk, die net zo veel inwoners telt als Wassenaar, zijn nauwelijks sponsors te vinden, dat begrijpen we. Maar we vertrouwen op de gulheid van vele Wassenaarders. Dat het hier een feest gaat worden, is wel zeker. Ze hebben weinig geld, maar dansen, zingen en muziek maken kunnen ze hier als de beste. En wij doen mee natuurlijk! Het dak mag eraf! Waarom? Omdat hier iedere dag wordt geleefd en beleefd. Waarom speciaal? Omdat op vrijdag 14 september de eerste activiteit voor realisatie van de nieuwe school plaatsvindt. Een gehuurde bulldozer gaat het op een heuvel liggende land verdelen in drie niveaus en ieder niveau wordt waterpas gemaakt. En de kinderen? Zij zijn trots en blij zelf iets te kunnen bijdragen aan de bouw van hun school. Op blote voeten zullen zij ongetwijfeld vele rondjes lopen over een pittig parkoers door Namasuba. Gevolgd en begeleid door hun leerkrachten en toegejuicht door vele belangstellenden. Want feesten en leven doe je hier met elkaar. Leef op afstand mee en stort een (kleine) bijdrage op NL57RABO0368010724 t.n.v de Stichting Run for Rio.

Tags

OegandaRun for RioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top