Skip to content

Verrijk je Buurt Inspiratiecafé in Wassenaar

20 september 20183 minute read

Wassenaar – Professioneel geholpen worden bij het formuleren van plannen om jouw buurt nuttiger, mooier of gezelliger te maken. Op maandag 17 september maakten de inwoners van Wassenaar hier gebruik van tijdens het Verrijk je Buurt inspiratiecafé in het Deijlercentrum aan de Hofcampweg.

Ruim 14 enthousiaste buurtbewoners namen deel aan mini-workshops. Ze lieten zich adviseren door projectadviseurs van Fonds 1818 en inspireren door succesvolle voorbeelden en ervaringen van buurtbewoners die al eens eerder een maatschappelijk project opstartten en daarvoor donatie vroegen. Verrijk je Buurt helpt bewoners een start te maken en de weg te vinden naar het fonds. Het is een initiatief waarmee Fonds 1818 het 200-jarig bestaan viert en met inspiratiecafés de regio bezoekt om minimaal 200 groepjes bewoners te trakteren op begeleiding en advies.

Verrijk je Buurt Toolbox
Om het 200-jarig bestaan van Fonds 1818 én het cadeau aan de bewoners van Wassenaar symbolisch te markeren is er een Verrijk je Buurt Toolbox uitgedeeld aan wijkregisseurs Kim de Jeu (links) voor de wijk Groot Deijleroord en Danja Vocke (rechts) voor alle wijken in Wassenaar. Hiermee kunnen buurtbewoners zelf brainstorms organiseren. De box bevat ook informatie over voorbeeldprojecten en contactgegevens van het fonds. “Want ook als we straks weer weg zijn gaat onze hulp door”, vertelt Marjet van Os, projectleider van Verrijk je Buurt.

”Gewoonlijk kun je alleen maar donatie aanvragen als je een stichting of vereniging hebt. Dankzij Fonds 1818 is het nu ook mogelijk voor groepjes bewoners om donatie aan te vragen”, aldus Danja.

“Het organiseren van deze bijeenkomsten en het aanbieden van onze hulp, is ons cadeau aan de regio. We beschouwen de inspiratiecafés ook echt als lokale kick-off van ons feestjaar. En dat doen we in elke gemeente waar Fonds 1818 actief is”, aldus Marjet. Tijdens de inspiratiecafés krijgen betrokken buurtbewoners met een goed idee voor hun buurt, extra begeleiding en advies zodat ze hun idee kunnen omzetten in een plan. Alles wat straten en buurten veiliger, nuttiger of gezelliger maakt, komt in aanmerking. Denk aan het opzetten van een buurtkoffie voor connectie met de bewoners, een kruidentuin om kinderen te leren over tuinieren of een gierzwaluwpaal zodat gierzwaluwen ook veilig kunnen leven in de buurt.

”We helpen vooral bij de start van een buurtproject.”

Van Os: “We merken dat mensen niet goed weten hoe ze moeten beginnen. Die barrière willen we wegnemen. Een fondsaanvraag klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. We bieden daarom proactief advies en begeleiding aan. We bieden niet alleen hulp. Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt, komen na beoordeling van het fonds ook in aanmerking voor een donatie tot maximaal € 3.000.”

Nieuwe website helpt
Naast de regiotour met de inspiratiecafés heeft Fonds 1818 een speciale website gelanceerd. Op verrijkjebuurt.fonds1818.nl staan handige tools, zoals een voorbeeldbegroting, een projectsjabloon en concrete tips. Van Os: “De informatie op de website helpt mensen goed op weg om een fondsaanvraag op te stellen. Ook is te zien in welke gemeenten inspiratiecafés worden gehouden waar medewerkers van het fonds mensen persoonlijk op weg helpen”.

Tags

DeijlercentrumFonds 1818Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top