Wassenaar – Met verwondering volg ik de ontwikkelingen rondom de Perzische tuin in Wassenaar. Een jaar geleden maakte ik met Trébol producties een televisiereportage over de noodgedwongen verhuizing van de Perzische tuin uit Rijksdorp. Een uniek cultureel monument, gelegen achter het NIAS, dat nooit eerder voor het publiek toegankelijk was geweest. Het particuliere initiatief om deze tuin te verhuizen, te behouden voor Wassenaar en open te stellen voor het Wassenaarse publiek, blijkt sinds 2016 een obstakel in de gemeenteraad.
Is Wassenaar dan zo slecht in het bewaken van de culturele waarden vraag ik me af? Ik denk dan aan het gedoe om de Warenar, waar jarenlang niet naar omgekeken is en waar nu “opeens” de problemen zijn ontstaan.
Het niet tot een definitief besluit kunnen komen verbaast mij des te meer, daar het behoud van dit prachtige stukje erfgoed de gemeente Wassenaar geen cent gaat kosten.
Uiteraard moeten de particuliere initiatiefnemers wel de zekerheid hebben, dat de investeringen, die zij moeten doen kunnen stoelen op een definitieve toezegging van de gemeente en niet op een vorm van gedoogbeleid.
Vele gerenommeerde instituten alsook Perzische kunstenaars en onze eigen Vrienden van Wassenaar zetten zich in voor het behoud van de Wassenaarse Perzische tuin.
Waar ligt dan het probleem voor de gemeenteraad?
Is dat het behoud van een groene buffer, die aan de overkant van de Kaswatering begint en niet in het gebied waar de tuin is geprojecteerd? En al zou er een natuurgebied naast liggen. Daar kan de Perzische tuin daar heel mooi in integreren. Denk maar aan de Japanse tuin in Clingendael, waar de Perzische tuin als cultureel erfgoed zeker niet voor onderdoet.
Of het bestemmingsplan? Hoe vaak worden bestemmingsplannen niet aangepast?
Is het wellicht de angst voor parkeeroverlast, terwijl de tuin niet met gemotoriseerd verkeer bereikt kan worden?
Ik weet het niet, maar het komt op mij een beetje over als spijkers op laag water zoeken.
De Perzische tuin is een prachtig kunstwerk van de wereldberoemde Perzische keramiste Marie Balian. Perzische tuinen hebben in vele culturen grote invloed gehad. De Perzische tuinen bij de Taj Mahal zijn zelfs uitgeroepen tot wereld erfgoed.
Dus gemeenteraad, draal niet langer en kies voor behoud van een uniek stukje ergfoed op de voorgestelde locatie.
Het vormt een verrijking voor ons mooie dorp en het kost de gemeente geen cent.
Wat willen we nou nog meer?
Ellen Klaver-Asscheman