Skip to content

Barokke grootmeester & zonen in WZC Adegeest

15 oktober 20183 minute read

Wassenaar – Klaveciniste Ursula Dütschler en gambist Frank Wakelkamp speelden op zondagmiddag 14 oktober een barokconcert in een druk bezocht Florence woonzorgcentrum Adegeest. Het spel was vol passie, emotie en intimiteit. In dit programma werd duidelijk hoe het “geleerde” contrapunt, het vlechten van verschillende melodielijnen door elkaar bij de zonen van Bach minder belangrijk was geworden. Eenvoud en luchtigheid werden in hun tijd meer gewaardeerd. Centraal stonden nu de viola da gamba en het klavecimbel, in werken van Bach & Zonen.

Frank Wakelkamp is een gerenommeerde oude muziekspecialist op de cello en viola da gamba. Ursula Dütschler bespeelt zowel het klavecimbel als ook de fortepiano, en heeft haar sporen in de muziekwereld verdiend. Allebei maakten ze solo en samen verschillende cd’s. Ze spelen al vele jaren samen.

Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) brachten het programma ‘Bach & zonen’, met onder meer twee sonates van vader Johann Sebastian en ook twee van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach.

‘De grote Bach’ is voor ons 21e-eeuwers vader Johann Sebastian, maar aan het eind van zijn leven ging die titel eerder naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel. ‘De oude Bach’, zoals Johann Sebastian toen genoemd werd, was met zijn polyfone schrijfstijl inmiddels ernstig verouderd, terwijl zijn zoon veel meer wist aan te haken bij de luchtiger stijl van zijn tijd. Dat het hem niet aan diepgang ontbrak, bewijst het langzame deel van zijn gambasonate met obligaat (“verplichte”, dat wil zeggen: ook in de rechterhand uitgewerkte) klavecimbelpartij. Dit deel hoort bij het mooiste wat ooit geschreven is.

De staande ovatie die het duo aan het slot van het concert kreeg was dan ook dik verdiend. Daarna volgde de rituele hulde door Jan Croon, voormalige voorzitter van de vrienden van Adegeest. Nu kreeg het duo ieder een fles witte wijn vanwege het warme weer. Als dank speelde het duo als toegift het 3e deel uit de 2e sonate BWV 1028 van J.S. Bach.

In het gastenboek staan weer vele positieve reacties waaronder: “ Heel veel dank voor deze bijzondere middag; Genoten van veel Bach-zonen, maar vooral van J.S. Bach;Fijne middag door het bijzonder mooie Bach concert; Voor herhaling vatbaar; Heel mooi gespeeld Vader & Zonen Bach; Mooi gespeeld. Vooral Papa Bach heeft onze voorkeur; Een voortreffelijk concert, ik hoop ze hier volgend jaar terug te zien in Adegeest ”.

Gehoord: 14 oktober 2018 Adegeest zondagmiddagconcert mmv Klaveciniste Ursula Dütschler en cellist Frank Wakelkamp. Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ vindt plaats op 11 november mmv een pianotrio. Zij zullen werken van Haydn, Rachmaninov en Beethoven.

Tags

AdegeestFrank WakelkampWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top