Skip to content

In gesprek met wethouder De Ridder

7 november 20183 minute read

Wassenaar – Dit jaar zijn de verkiezingen weer geweest en is er een nieuwe raad en college geïnstalleerd. Wethouder De Ridder heeft de verantwoordelijkheid over het huisvestingsbeleid vanuit de sociale woningbouw gekregen en gaat hier samen met het college, de raad en betrokken woningbouwverenigingen en belangenorganisaties in 2019 nieuw beleid op vormen. Afgelopen jaar heb ik voor mijn studie onderzoek gedaan naar de problemen die jongeren in Wassenaar ervaren en daarin kwam ook huisvesting ter sprake. Helaas kunnen jongeren (bijna) niet aan zelfstandige woonruimte in Wassenaar komen die voldoet aan de geldenede huurgrens om in aanmerking te komen voor huurtoeslag (€417,- euro). Deze problematiek trek ik mij als jongere zeer aan en zag mijn kans schoon om hierover in gesprek te gaan.

We hebben besproken dat er ruim 117 jongeren op zoek zijn naar een zelfstandige woonruimte in Wassenaar, maar dat in Wassenaar de wachttijd met ruim 6,5 jaar het langst is van de gehele regio Haaglanden. De wethouder vroeg vervolgens ook naar mijn ideeën om deze problematiek aan te pakken, waarop ik een paar concrete punten kon benoemen. Waaronder dat het belangrijk is om met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan en naar hen te luisteren en dit in het huisvestingsbeleid te verwerken. Maar als beginpunten heb ik aangeraden om in 2019 minimaal 10 woningen voor jongeren te bestemmen met een huur van maximaal €417,- en ook aan jongeren te verhuren. Daarnaast ook minimaal 15 jongerenwoningen bij te bouwen in 2019-2022. Alle woningen, dus ook voor jongeren duurzaam (minimaal energielevel B) te bouwen en ook toegankelijk voor jongeren met een chronische ziekte of beperking.

De wethouder dacht ook actief mee over het landelijke en regionale studentenhuisvestingsprobleem. Wassenaar ligt tussen twee grote studentsteden in, maar kan Wassenaar ook iets betekenen voor studenten en zo ja, op welke manier? Zelf denk ik dat er minimaal 10 studentenkamers in Wassenaar moeten komen, juist omdat wij als samenleving iedereen met het Lang Leven Leren de kans moeten bieden om dit ook te kunnen, en een goede studie+woonruimte is hiervoor van belang. Ook blijft de inschrijfduur bij Woonnet-Haaglanden oplopen, dus de doorstroom in huisvesting in Wassenaar wordt dan ook gestimuleerd. Wanneer hier ook actief op bemiddeld wordt, zoals in de omliggende gemeenten wordt gedaan en ook afgesproken is, zijn hier alleen maar pluspunten en kan Wassenaar weer verjongen in plaats van vergrijzen.

Wethouder De Ridder en haar ambtelijke ondersteuning hebben ook aangegeven zeker de ervaringen en ideeën van jongeren te willen horen en dit ook mee te willen nemen voor zover mogelijk in het huisvestingsbeleid. Mocht iemand diens ervaringen willen delen; stuur gerust een mail o.i.d. naar de wethouder of raadsleden. Mocht dit nog een beetje eng zijn; mail dan voor ondersteuning naar: huisvestingsbeleid@outlook.com, dan help ik je graag.

Rebecca Talbot

Tags

IngezondenRebecca TalbotWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top