Skip to content

Hardlopen tot je er bij neervalt

27 november 20182 minute read

Wassenaar – In september organiseerde Run for Rio een sponsorloop voor de kinderen van de Victory School. Michael Okello had verreweg de meeste rondjes gelopen. Er zat geen rem op deze jongen. Hij liep letterlijk tot hij er bij neer viel. De leerkrachten kennen Michael goed en raakten niet in paniek, toen hij daar bewusteloos lag. Ze sjouwden hem naar een plek met schaduw, onder een boom. Na 20 minuten kwam Michael bij.

Deze jongeman trekt al langer mijn aandacht, zo levendig en zo vol energie. Ik probeer met hem in gesprek te komen, maar verder dan wat dollen met een bal komt het niet. Dan plotseling, vanuit het niets, zit hij opeens naast me, op de rand van het kleine schoolpleintje van de Victory School. Het is eerst even stil, dat ben ik niet gewend van Michael, maar ik wacht geduldig af. Dan begint hij plots te vertellen. Ik weet niet hoe ik op straat ben gekomen, volgens mij heb ik er vanaf mijn geboorte geleefd. Ik moest werken voor een beruchte straatbende van Kampala. Zij leerden mij hoe ik moest bedelen en later hoe ik moest stelen. Ik moest alles bij die bende inleveren. Op straat heb ik geleerd om heel hard te lopen, want ik werd vaak achterna gezeten door politie en criminelen. Als ik eten kreeg, dan gaf ik dat vaak aan andere straatkinderen, die erge honger hadden. Een van de bendeleden zag dat en sloeg me helemaal in elkaar. Ik lag bloedend op straat en rolde mezelf naar de kant tot onder een veranda. Een paar dagen lang kon ik niet eten van de pijn. Niemand hielp me, op straat ben je alleen. Ik voelde me zo verdrietig. Ik riep om mijn moeder, maar niemand reageerde. Ik huilde en praatte raar. Tot iemand mij antwoord gaf met dezelfde rare woorden. De man zei: je praat babywoordjes in je moederstaal Karimojong, daar ben je vast geboren. Ik greep de hand van die aardige man en liet die niet meer los.

Het was Hilton Achilla die Michael een nieuw leven gaf. Michael woont nu op de Victory School. Hij is 12 jaar en zit in groep 6. Run for Rio financiert de nieuwbouw van opvanghuis en school. We zijn blij met ieder bedrag op NL57RABO0368010724. Anita Bellekom zoekt voor Michael nog een sponsor, u kunt haar een app sturen op 0657710456.

Tags

Run for RioSponsorloopWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top