donderdag 02 december 2021

P Politiek

D66: Aan de slag met Rozenplein en Winkelhaak

Wassenaar - Vorige week schreef ik over de bestuurlijke toekomst van Wassenaar. D66 is daar duidelijk over: zelfstandig, met een goed bestuur, dito ambtelijk apparaat en goed ingebed in de bestuurlijke regio’s waarmee wordt samengewerkt. Daar willen wij aan werken.

Maar er zijn uiteraard meer onderwerpen waar we ons voor willen inzetten. Een goed leefbaar dorp om te wonen moet ook goed bereikbaar zijn. Prioriteit daarbij is voor D66 de verbetering van de doorstroming op het Rozenplein. Ondernemend Wassenaar heeft daar drie jaar geleden een goed plan voor gepresenteerd, met ongelijkvloerse kruisingen bij het Rozenplein en Den Deijl om zo de doorstroming bij de kruisingen met de Rijksstraatweg te verbeteren. D66 staat achter dat plan en heeft er mede voor gezorgd dat dit plan wordt meegenomen in de haalbaarheidsstudies voor ondertunneling die de gemeente nu laat uitvoeren. Wij zijn benieuwd naar de resultaten. D66 wil samen met inwoners en ondernemers in Den Haag lobbyen, om zo snel mogelijk een oplossing te realiseren.

Daarnaast is er natuurlijk het verkeer binnen het dorp. Goede bereikbaarheid en doorstroming zijn ook daar essentieel. D66 wil het fietsverkeer en wandelen binnen het dorp stimuleren. Aantrekkelijke loop- en fietsroutes en goede stallingsmogelijkheden voor fietsen in het centrum zijn daar de oplossing voor. De parkeergarages moeten goed bereikbaar blijven. Goed openbaar vervoer naar strand (in de zomer) en station Voorschoten horen daar bij. De gemeente kan het gebruik van deelauto’s en elektrische auto’s en fietsen stimuleren door daar meer parkeerplekken voor te reserveren.

D66 staat ook voor een aantrekkelijk dorp, waar je met plezier woont en winkelt. De huidige winkelhaak (Langstraat-Van Hogendorpstraat-Luifelbaan) kan beter. De gemeente moet de regie verder nemen bij het opvullen van lege panden en de inrichting van de straten.

In maart 2016 is een mooi plan opgesteld door gemeente, winkeliers en pandeigenaren samen. Een prima voorbeeld van de gemeente in haar rol als stimulerende partner. Het is echter wat stil geworden rond dit initiatief. Het nieuwe college moet dit onderwerp weer hoog op de agenda zetten. Met de komst van de Mall of The Netherlands is dat belangrijker dan ooit. Nu werkt men in Leidschendam nog aan de bouw ervan; dat geeft Wassenaar tijd om zaken op orde te krijgen. Laten we die tijd vooral goed benutten. D66 is er klaar voor om daar na de verkiezingen een bijdrage aan te leveren.

Ritske Bloemendaal

Lijsttrekker D66