donderdag 13 augustus 2020

K Kunst & cultuur

Voorjaarsconcert Excelsior Wassenaar en De Phoenix op 22 april

Wassenaar - Op zondagmiddag 22 april vormen Excelsior Wassenaar en De Phoenix uit Wateringen één groot orkest (85 man sterk) om twee epische werken uit te voeren. Het gaat dan om Symphony no.1 The Lord of the Rings van Johan de Meij en Ouverture 1812 van Tsjaikovski.

Lord of the Rings als werk is bijzonder, omdat het één van de weinige symfonieën is die voor harmonieorkest (symfonisch blaasorkest) is geschreven. De Meij baseerde zijn werk op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. De symfonie bestaat uit vijf afzonderlijke delen, die ieder een figuur of een belangrijke episode uit het boek illustreren. Zo zijn de snelle hoeven van het paard van Gandalf de wijze tovenaar duidelijk te horen, net als de gespleten persoonlijkheid van Gollum. De symfonie is soms ingetogen, soms groots en meeslepend.
Ouverture 1812 is geschreven door Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840), die vooral bekend is als componist van twee van ’s werelds bekendste balletten: Het zwanenmeer en De notenkraker. De ouverture beeldt de krijgsverwikkelingen van 1812 uit. Na een plechtige opening met een kerkelijke hymne die door de celli (in ons geval: saxofoons) wordt ingezet, worden de Marseillaise en het toenmalige Russische volkslied “God, behoed de tsaar!”met elkaar geconfronteerd. Een van de redenen dat het stuk beroemd is geworden is het gebruik van carillon en kanonschoten als begeleiding van de tsarenhymne in de finale. Het werk is sinds zijn première in 1880 zeer geliefd gebleven.

Het derde werk dat op 22 april wordt uitgevoerd is The Four Noble Truths van Philip Sparke.
De titel van het werk verwijst naar de leer van Boeddha. De vier edele waarheden, Dukkha, Samudaya, Nirodha en Magga, vormen de leidraad voor boeddhisten. Deze vier edele waarheden vallen in twee paren uiteen: de eerste twee beschrijven de oorzaken van lijden en de volgende twee geven aan hoe we het lijden kunnen tegengaan. Om dit te weerspiegelen heeft Philip Sparke de vier delen van deze compositie ook gecombineerd in twee paren - twee snelle delen en twee langzame delen.
Het concert dat om 14.15 uur begint, vindt plaats in het theater van de Amerikaanse School aan de Rijksstraatweg 200 in Wassenaar. Halverwege het concert zal er een pauze zijn, waarbij Excelsior voor een drankje zal zorgen. De toegang voor het concert is gratis, maar er zal een muziekkoffer worden neergezet voor eenieder die een vrijwillige bijdrage aan deze unieke muzikale uitvoering wil geven.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief