dinsdag 28 september 2021

E Events

Zeilschip "Maverick" vertrokken uit Wassenaar

Wassenaar - Zeilschip “Maverick” werd woensdagmorgen na een grondige renovatiebeurt in de “Princehaven” te water gelaten en op luchtkussens naar dieper water gesleept. In Middelharnis worden de mast en het zeilenplan geplaatst. Wassenaarder Mark Slats zal over een paar weken met dit schip aan de start verschijnen van “The Golden Globe Race 2018”.

Op 14 juni 2018 start de Golden Globe Race. De Golden Globe Race start in Falmouth en is een non-stop solo race rond de wereld.

De race wordt georganiseerd door de Australische avonturier Don McIntyre. Die daarmee het gouden jubileum van de legendarische Sunday Times Golden Globe van 1968 wil vieren. Het is McIntyre menens wat betreft de nabootsing van de omstandigheden van toen. Dat blijkt uit de eisen die aan de deelnemers, hun boten en techniek wordt gesteld.

Identieke eisen
De maximaal twintig boten tellende vloot zal bestaan uit zeilboten die zoveel mogelijk op het winnende schip Suhaili van Sir Robin Knox Johnston lijken. Alleen serieboten met een lengte tussen 32 en 36 voet, ontworpen vóór 1988, zijnde een langkieler en met aangehangen roer en een minimum gewicht van 6,5 ton mogen aan de race meedoen. Dat komt neer op boten zoals de Tradewind 35, Cape Dory 36, Rustler 36, Westsail 32, Biscay 36, Aries 32 en Bowman 36. Moderne elektronica, zoals satelliettelefoons, is uit den boze en voor positiebepaling zijn alleen originele instrumenten sextant en chronometer toegestaan. Het wordt Retro dekt de lading, niet. Dit zal een exacte kopie worden van de eerste non-stop zeilrace rond de wereld.

www.goldengloberace.com