maandag 03 oktober 2022

E Events

De Wassenaarse Vrijwilligersprijzen. Vrijwilligerswerk, dat doe je toch gewoon!

Wassenaar - Ook dit jaar organiseert de Vrijwilligerscentrale Wassenaar op 12 en 13 oktober de Vrijwilligersdagen met allerlei leuke activiteiten om de Vrijwilligers in onze gemeente in het zonnetje te zetten. Een onderdeel van deze dagen is de jaarlijkse uitreiking van de Wassenaarse Vrijwilligersprijzen. Met deze verkiezing laat de Vrijwilligerscentrale Wassenaar zien hoe onmisbaar de enorme inzet is van de vele vrijwilligers in ons dorp.

Iris Oostlander vond het een hele eer om gevraagd te worden voor de jury van de Wassenaarse Vrijwilligersprijzen. “Vrijwilligerswerk, dat doe je toch gewoon!” zegt Iris. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik vind het een must om je sociale betrokkenheid te tonen in de vorm van vrijwillige inzet waar je kan. Naast een drukke baan en een druk gezin is het misschien niet altijd makkelijk om hier tijd voor vrij te maken, maar als je het vrijwilligerswerk ‘dicht bij huis’ houdt door bijvoorbeeld een handje te helpen op de school van de kinderen of bij de sportclub waar je toch drie keer per week langs de lijn staat, is het prima te combineren.

Iris verzorgt mede de PR van het Hospice in Wassenaar, managet het hockeyteam van haar dochters en collecteert jaarlijks voor de KWF. Door een instelling te kiezen waar je een persoonlijke band mee hebt en vrijwillig werk te doen dat past bij je competenties voelt het vrijwilligerswerk niet als een belasting.

Bij De Wassenaarse Krant zet Iris sociale betrokkenheid ook hoog op de agenda. Het weekblad heeft als doel om de bewoners van Wassenaar met elkaar te verbinden. Naast alle evenementen die gesponsord worden door de krant stelt het voltallige personeel jaarlijks, met hulp van de lokale ondernemers, kerstpakketten samen voor de stichting Kerstfonds Wassenaar. Deze pakketten worden uitgereikt aan Wassenaarders die “een schouderklopje” verdienen. Ook de voedselbank ontvangt een aantal pakketten om te verdelen onder hun gebruikers.

Het leuke aan de Wassenaarse Vrijwilligersprijzen vindt Iris dat het niet alleen gaat om die ene vrijwilliger. De genomineerde vrijwilliger is een ambassadeur voor alle vrijwilligers van de organisatie die hem of haar voordraagt. Een bestuur of commissie kan kiezen welke vrijwilliger wordt voorgedragen. Een ander leuk idee is om een interne “voorverkiezing” te houden onder leden en/of vrijwilligers om te bepalen wie de genomineerde van uw vereniging, stichting of instelling gaat worden. De voordragende organisatie van de uiteindelijke winnaars van de Wassenaarse Vrijwilligersprijzen ontvangt een cheque van € 500,- te besteden aan het vrijwilligersbeleid binnen de eigen organisatie.

Kent u in uw organisatie ook één of meerdere vrijwilligers die het verdienen om eens extra in het zonnetje gezet te worden? Meld hem of haar dan aan voor één van de eervolle onderscheidingen: ‘Wassenaarse Vrijwilliger van het Jaar’ of de ‘Make a Difference Award’ (de prijs speciaal voor jonge vrijwilligers tot 25 jaar). De jury ontvangt uw aanmeldingen graag vóór 1 juli. Meer informatie, aanmeldingsformulieren en de ´spelregels´ van deze verkiezing vindt u op www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl/Vrijwilligersprijzen