maandag 26 september 2022

E Events

Leiding van Scoutinggroep van Woesik won vorig jaar de ‘Make a Difference Award’ – speciaal voor jonge vrijwilligers tot 25 jaar!

Wassenaar - Ook dit jaar organiseert de Vrijwilligerscentrale Wassenaar op 12 en 13 oktober de Vrijwilligersdagen met allerlei leuke activiteiten om de Vrijwilligers in onze gemeente in het zonnetje te zetten. Een onderdeel van deze dagen is de jaarlijkse uitreiking van de Wassenaarse Vrijwilligersprijzen. Met deze verkiezing laat de Vrijwilligerscentrale Wassenaar zien hoe onmisbaar de enorme inzet is van de vele vrijwilligers in ons dorp. Jonge Vrijwilligers kunnen voor 1 juli weer worden genomineerd voor de ‘Make a Difference Award’. De prijs, speciaal voor jonge vrijwilligers, werd vorig jaar gewonnen door de leiding van Scoutinggroep van Woesik.

Iedere zaterdag staat een groep enthousiaste jongeren, sommige studerend, anderen pas begonnen aan hun eerste baan, paraat op het terrein van Scoutinggroep van Woesik aan de Van Duivenvoordenlaan. Als ik om 8 uur ’s ochtends een bezoek breng, vaart net de groep zeeverkenners, jongens en meisjes van 11 tot 16 jaar, uit voor heerlijke dag op het water. Na hun vertrek wordt in en om het clubhuis snel alles klaar gezet voor de opkomsten voor de jongere kinderen. De Bevers en de Welpen krijgen straks allemaal leuke activiteiten aangeboden. De groep junioren (10-12 jaar) verzamelt vandaag bij de Kaag om een middag met de zeeverkenners mee te varen. Kunnen ze alvast oefenen voor als ze oud genoeg zijn om zelf te zeilen.

Al deze activiteiten worden voorbereid en georganiseerd door deze groep jonge vrijwilligers. Veel van de jongeren zijn zelf ooit als Bever of Welp begonnen en opgegroeid met scouting, andere kwamen er via vrienden bij of waren eerst leiding bij de ‘Sport en Spel dagen’ en vonden dat zo leuk dat ze zich als leiding bij Van Woesik hebben aangemeld. “Ik heb zelf zo’n leuke kindertijd gehad bij de scouting. Door mijn vrijwilligerswerk hier kan ik iets terugdoen en mooie ervaringen meegeven aan de kinderen nu.” vertelt één van de leiding van de zeeverkenners. “Van Woesik is een fijne vereniging. Iedereen kan hier helemaal zichzelf zijn. We hebben een betrokken bestuur, maar we krijgen wel lekker veel vrijheid om de opkomsten te organiseren zoals wij dat leuk vinden.”

Bestuurslid Wim van der Ham: “Onze leiding is een groep enorm zelfstandige en verantwoordelijke jonge mensen. Alle voorbereidende activiteiten voeren zij zelf uit. Naast het organiseren van de opkomsten komen de jongens en meiden op doordeweekse avonden vaak ook nog helpen de ruimtes die wij in het clubhuis verhuren (om inkomsten voor de vereniging te genereren) klaar- en schoon te maken. Tel daar vergaderingen, het organiseren van zomerkampen, behalen en bijhouden van EHBO-diploma en het onderhoud aan clubhuis en boten bij op en je ziet dat dit team het echt verdiende om eens in het zonnetje gezet te worden.”

Aan de award is een mooie prijs gekoppeld voor de voordragende organisatie van de winnaar, namelijk een cheque ter waarde van € 500,- te besteden aan het vrijwilligersbeleid van de eigen organisatie. “Wij zijn een heerlijk weekend gaan kamperen bij de boer. Precies zoals wij het leuk vinden: back to basic, in de natuur, ultieme teambuilding! Zo’n uitje hadden we anders ook wel gedaan, maar dan betaald ieder uit eigen zak. Nu voelde het echt als een cadeau. Vol inspiratie voor het plannen van volgende opkomsten kwamen we weer thuis. Het plezier onderling en met de groepen tijdens de opkomsten is waar wij het voor doen, maar het winnen van deze award was echt fantastisch! Het is fijn om te weten dat onze inzet gezien en gewaardeerd wordt. Dat heeft een enorme boost gegeven.”

Kent u in uw organisatie ook één of een team van jonge vrijwilligers die het verdienen om eens extra in het zonnetje gezet te worden? Meld hem of haar dan aan voor de ‘Make a Difference Award’ (de prijs speciaal voor jonge vrijwilligers van 15 tot 25 jaar). De jury ontvangt uw aanmeldingen graag vóór 1 juli. Ook het nomineren van kandidaten voor de verkiezing van ‘Wassenaarse Vrijwilliger van het Jaar’ is nog mogelijk. Meer informatie, aanmeldingsformulieren en de ´spelregels´ van deze verkiezing vindt u op www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl/vrijwilligersprijzen