zondag 17 februari 2019

E Events

Veteraan Chris uit Wassenaar organiseert jaarlijks terugkeerreizen naar Libanon

Wassenaar - Nederland telt ruim 111.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Als speciale gasten zijn aanwezig de oudste mannelijke (105) en vrouwelijke (100) veteraan van Nederland, de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2018 en de winnares van de fotowedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in Ethiopië/Eritrea UNMEE (2000) belicht.

Chris Laarhoven (56) vertrok in 1981 na een militaire opleiding van zes maanden, als dienstplichtige naar Libanon. Dit veranderde zijn leven voorgoed. Als ambulancechauffeur zag hij veel gewonden, Pas tien jaar later, toen hij op televisie beelden van de Golfoorlog zag, bleek dat hij PTSS had. “Mijn huwelijk ging stuk en ik kwam in aanraking met de politie. Ik was niet meer terug geweest naar mijn missiegebied, maar ging wel op vakantie naar Egypte en Cyprus. Daar zocht ik uit in welke richting Libanon lag. ’s Avonds ging ik daar zitten met zes flessen wijn om herinneringen op te halen.” In 2003 ging Chris voor een programma van de EO voor het eerst terug naar Libanon. Dit inspireerde hem om terugkeerreizen te organiseren voor Libanon-veteranen. In 2005 vond de eerste reis plaats en inmiddels gaan jaarlijks ca. veertig veteranen mee. Zelf woonde Chris met zijn Libanese vrouw van 2007 tot 2014 in Libanon, maar kwam hij elk jaar terug voor Veteranendag. “Tijdens de reizen komen ervaringen van de veteranen samen. Dat is zo mooi om te zien.”

Programma
Nederlandse Veteranendag wordt op 30 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal, zoals dat van gewondenverzorger Roy Schuurmans die zich in 1993 opgaf voor een missie naar Rwanda. En Afghanistan-veteraan Maartje van Spijker die tijdens de Slag om Chora in Afghanistan een collega verloor. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats aan ongeveer 60 veteranen die net terug zijn van een missie. Daaraan voorafgaande worden enkele bijzondere onderscheidingen uitgereikt. Daaronder een KNIL-veteraan met Molukse achtergrond. Daarna start het Nationale Defilé van bijna 4000 veteranen, afgenomen door Z.M. de Koning. De hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud met militaire voertuigen, sportieve attracties, een informatiemarkt, veteranenkunst en muziek.

Oudste veteranen van Nederland
Bij deze editie van de Nederlandse Veteranendag zijn de twee oudste veteranen van Nederland aanwezig: dhr. A. Du Pon (105) en mw. A.F. K. Krijgsman (100). Dhr Du Pon was ingezet aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Kesteren. Mw. Krijgsman was actief in het verzet en later als militair verpleegkundige in voormalig Nederlands-Indië.

Fotowedstrijd Veteranendag 2018
De elfjarig Sophie van Es, winnares van de Fotowedstrijd Veteranendag 2018, is met haar hele klas uit Barendrecht, eregast op Veteranendag. Gastlessen van veteranen vormden de inspiratiebron voor de inzendingen. Op basis van deze les maakten de kinderen een foto waarbij de Witte Anjer centraal staat. Jurylid Humberto Tan: “Dit is dé foto. Het is origineel, goed bedacht en goed uitgevoerd.” Sophie mag met haar klas de foto laten zien aan de koning.

Samenwerking Dunea en Veteranendag
Dunea is verantwoordelijk voor het duinlandschap en zorgt daarmee ook voor drinkwater. Tijdens Veteranendag zorgt Dunea voor fris drinkwater en stellen ze een speciaal ontworpen Veteranendag Dopper beschikbaar om kraanwater uit te drinken. Dunea is aanwezig met een stand op het Malieveld. Daar is een speciale veteranenexpo te bekijken. Met deze samenwerking wil Dunea de Nederlandse veteranen bedanken en creëren ze aandacht voor kraanwater.

Grote fly-past
De Koninklijke Luchtmacht voert tijdens de Nederlandse Veteranendag op 30 juni een grote fly-past uit met 16 vliegtuigen en helikopters. Daaronder de F16, Apache, Chinook, de C130 en historische toestellen. De vliegtuigen vertrekken vanaf verschillende locaties wachten op elkaar in een aantal aangewezen gebieden in het luchtruim in de omgeving van Den Haag. Vervolgens vliegen ze vanuit het noordoosten in formatie over de Hofvijver van het Binnenhof in Den Haag. Hier vindt u meer informatie.

Vfonds hoofdpartner
Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van de Nederlandse Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de Witte Anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag in 2019/2020 aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.