maandag 23 november 2020

K Kunst & cultuur

Mercedes-Benz legendarische Classics, De duurste auto ter wereld

Wassenaar - Het Louwman Museum presenteert in nauwe samenwerking met Mercedes-Benz Classic in Stuttgart (D) gedurende de zomermaanden (7 juli t/m 2 september) een overzichtstentoonstelling van de legendarische Mercedes-Benz racewagens uit de jaren vijftig. De zeven unieke voertuigen staan voor één van de meest heroïsche periodes uit de geschiedenis van de autosport.

Waaronder de legendarische Mercedes-Benz 300 SLR 'Uhlenhaut Coupé' (W 196 S)
Technical data
Year: 1955
Cylinders: 8/in-line
Displacement: 2982 cc
Output: 222 kW (302 hp)
Maximum speed: more than 300 km/h
De gesloten versie van de 300 SLR racing sports car was voor het autosport seizoen van 1956 ontwikkeld om de rijders beter te beschermen tegen de vaak extreme omstandigheden tijdens lange afstandsraces. De auto is echter, na het terugtrekken van Mercedes-Benz uit de autosport, nooit officieel ingezet in races.
In plaats daarvan gebruikte het hoofd van de testafdeling, Rudolf Uhlenhaut, deze razendsnelle coupé als dienstauto. Zo ontstond de bijnaam ‘Uhlenhaut Coupé’. De auto was zo goed gebouwd dat hij gemakkelijk voor dagelijks gebruik ingezet kon worden en in 1955 werd het gezaghebbende tijdschrift ‘Automobil Revue’ door Mercedes-Benz in de gelegenheid gesteld om met één van de twee coupés hoge snelheidstesten en een 3500 km lange afstand test te rijden. De redactie van het Zwitserse tijdschrift was diep onder de indruk van de betrouwbare rijeigenschappen van deze droomsportwagen. Zelfs bij snelheden van 290 km/u, in die jaren een ongekend hoge topsnelheid. Vandaag de dag wordt de ‘Uhlenhaut Coupé’ beschouwd als mogelijk de duurste auto ter wereld.