zaterdag 18 september 2021

K Kunst & cultuur

La Parranda speelt de zon aan de hemel

Wassenaar - De bestuursleden van Plein Musique hebben de hete zomervakantie nuttig besteed door de vloer van de kiosk op het Burchtplein te vernieuwen en vooral te verstevigen. Het vernieuwde podium bleek zondag bestand tegen het swingen van de latin big band La Parranda. Toen de zangeres van deze 14-koppige formatie de zon aan de grijze hemel zong voelden de honderden muziekliefhebbers al direct dat deze middag niet meer stuk kon.

La Parranda betekent zoveel als spontaan een feestje vieren en het bleek een goede zet om met deze band de start van het derde lustrum van Plein Musique luister bij te zetten. Ze voerden de Wassenaarse muziekliefhebbers mee met een muzikale rondreis door Zuid-Amerika. Zo werden onder meer Colombia, Puerto Rico en Cuba aangedaan met veel salsa en mambo. Bijzonder was dat La Parranda een ode bracht aan de stad waar ze vandaan komen door de bekende meezinger Oh Oh Den Haag in een nieuw salsa-jasje te steken.

Na La Parranda was het de beurt aan Pierre van Duijl, die met zijn band De Dopegezinde Gemeente de schoonheid van zijn geboortestad Rotterdam bezong. Hij maakte er geen geheim van wat hij in Wassenaar kwam doen, want hij zong ook dat hij op zoek was naar een “mooie rijke vrouw, zonder problemen”. De Dopegezinde Gemeente is dertig jaar jong en de muziek is al net zo doorleefd als de koppen van de band. Toch lukt het na al die tijd niet om de muziek van dit collectief te benoemen. Het gaat van meeslepende Jiddische muziek naar Malle Babbe en zelfs een enkele smartlap. En dan was er ook nog een poëtisch uitstapje naar “ik hou van alle vrouwen”, een lied dat Koos Speenhoff componeerde en schreef in 1904, maar dat na meer dan een eeuw nog steeds aanspreekt.

Plein Musique zou Plein Musique niet zijn als het voor komende zondag niet een heel ander repertoire zou bieden. Dan komt er een duo van harpisten naar Wassenaar en is er vervolgens een bluesband. Ook in de vijftiende editie van Plein Musique wil het bestuur uiteenlopende muziekstijlen laten klinken tijdens de vier achtereenvolgende zondagen van gratis concerten. Nieuw is dit jaar dat de tijd tussen het wisselen van podium wordt gevuld met een muzikaal intermezzo. Wat dat is vermeldt het programma niet. Nieuwsgierig? Kom dan zondag naar het muziekfestijn.