zaterdag 26 september 2020

A Algemeen

Duurzame matchmaking: Gemeente, Rabobank en Blauw-Zwart pionieren

Wassenaar - R.K.S.V. Blauw-Zwart wil graag verduurzamen. Maar hoe? En waarvan? Om een helder antwoord op deze vragen te krijgen gaat de voetbalclub een samenwerking aan met Green2Live. Green2Live zal op basis van de energiescan die eerder dit jaar gemaakt is, een haalbaar plan opstellen voor de uitvoering en financiering van duurzame maatregelen. De kosten voor dit traject worden gedragen door de gemeente Wassenaar en de Rabobank. “Ik ben erg blij dat Blauw-Zwart deze stap wil nemen. En dat wij, de gemeente en de Rabobank, hen hierin kunnen ondersteunen. Ik denk echt dat we met dit project kunnen laten zien dat duurzaamheid betaalbaar is. Al met al een unieke actie en een prachtige eerste stap richting duurzame sport in Wassenaar” aldus wethouder Lia de Ridder.

De gemeente wil sportverenigingen stimuleren om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Daarom heeft ze energiescans laten uitvoeren bij geïnteresseerde sportverenigingen. Nu de resultaten bekend zijn werd het tijd voor een volgende stap: de uitvoering. Maar sportverenigingen hebben vaak geen tijd en geen geld om de maatregelen uit te voeren. Ze draaien meestal volledig op de inzet van vrijwilligers. En hebben geen budget voor grote investeringen zoals de aanschaf van zonnepanelen. Een gesprek tussen de gemeente en de Rabobank bood uitkomst.

Gemeente en Rabobank faciliteren pilot
Door een projectbegeleider aan te stellen wordt de druk bij Blauw-Zwart weggehaald. Green2Live werkt een haalbaarheidsplan uit aan de hand van de energiescan die eerder dit jaar gemaakt is. De grootste winst is waarschijnlijk te behalen in vervanging van de huidige verlichting voor ledverlichting en het plaatsen van zonnepanelen. De projectbegeleider zal vervolgens op zoek gaan naar financieringsmogelijkheden. Subsidies, maar ook leningen zijn een optie. Een zogenaamde groene lening zou kunnen worden afbetaald door de maandelijkse besparing op energie.

Wordt Blauw-Zwart de Wassenaarse versie van Klein Zwitserland?
Ingrid Vogels van Green2Live heeft al flink wat positieve ervaringen opgedaan in de sportorganisatie. Zo heeft ze de Haagse Hockeyclub Klein Zwitserland met veel succes begeleid. Ingrid Vogels: “Door de plaatsing van de nieuwe ledlampen en zonnepanelen stoot de hockeyclub in de komende 15 jaar ongeveer 1360 ton minder CO2 uit. Dat staat gelijk aan het gemiddelde gebruik van 60 huishoudens!” Dat maakt die club tot koploper in de hofstad. Wordt Blauw-Zwart het Klein Zwitserland van Wassenaar? Wordt vervolgd!

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief