woensdag 08 juli 2020

P Politiek

HartvoorWassenaar: De begroting! Niet geloofwaardig

Wassenaar - HartvoorWassenaar staat een andere begroting voor. Eerder dit jaar zijn we tot de conclusie gekomen dat verhoging van inkomsten nodig was om op een duurzame manier Wassenaar goed te besturen en zelfstandig te houden.

Hoe zit het nou?
Het is mogelijk om een aantal jaren een mooie begroting te laten zien, terwijl het eigenlijk slecht gaat. Dat gebeurde in Voorschoten ook, tot dat op eens niet meer lukte. Iedereen verbaasd, maar Voorschoten gaat fuseren.
In Wassenaar dreigt hetzelfde. Een fraai uitziende begroting, die ons niet verder brengt.

Even terug
Tot 2015 had Wassenaar eigenlijk geen echte problemen. Het enige was dat achterstallig onderhoud jaarlijks opliep. Maar we hadden ruim €50miljoen op de bank.
Vanaf 2015 gaat het mis. De rijksoverheid vermindert de jaarlijkse bijdrage met €2miljoen, de rente-inkomsten worden €1miljoen minder, en het ambtenarenapparaat wordt €1miljoen duurder.
Een gat ontstaat van €4miljoen.
De gemeenteboekhouding maakt het mogelijk om met allerlei truuks dit te verhullen zodat het nog een aantal jaren gezegd kan worden: “we hebben een begroting die structureel in evenwicht is en een overschot vertoont.”
Maar het jaarlijkse tekort van €4miljoen blijft en neemt zelfs toe.

Waaruit blijkt dat?
Het Wassenaarse banktegoed is van ruim €50miljoen een aantal jaren geleden afgelopen tot €34miljoen begin dit jaar. Het ging op aan de normale uitgaven.
In 2018 en 2019 neemt de bankstand met bijna €10miljoen af. Voor de lopende uitgaven. €5miljoen per jaar.
De komende jaren zal het tekort niet echt afnemen. Dat houdt in dat in deze raadsperiode (2018-2022) het Wassenaarse banktegoed vermindert tot €10miljoen in 2022. €40miljoen in 10 jaar tijd!!
Maar we moeten ook nog geld uitgeven aan de nieuwe sporthal (€7miljoen), ons raadhuis (€5miljoen), de Warenar (€2miljoen), het havengebied (meer dan €2miljoen) en oplossingen voor de verkeersproblemen (vele miljoenen).
Alles bij elkaar kunnen we dit nog een paar jaar volhouden, maar dan is het over, en dan zal het gat gevuld moeten worden.
Door ons zelf of door anderen.
Wat we de komende jaren gaan zien is dat op alles kleine bezuinigingen komen die zich steeds meer laten voelen. Zorg, onderhoud, wegen, het groen, subsidies, noem maar op, het gaat spanning opleveren.

Wat HartvoorWassenaar wil.
HartvoorWassenaar wil dat goed nagedacht wordt over onze financiële positie. Wij hebben dat geprobeerd, maar VVD en CDA geloofden het niet. En een strak huishoudboekje.
Maar onze echte zorg is dat dit voor instabiliteit in de komende tijd zorgt.
Maar ondertussen zullen wij als belangrijkste oppositie partij er alles aan doen om Wassenaar een goede en zelfstandige toekomst te laten hebben.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een solide dorp in balans.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief