zaterdag 23 januari 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: wij houden van onze zelfstandigheid

Wassenaar - We zijn heel blij dat de pogingen om Wassenaar en Voorschoten met elkaar te laten fuseren worden gestaakt. Velen in Wassenaar hebben zich ingespannen om de zelfstandigheid van Wassenaar te behouden, en het is gelukt. Niemand in Wassenaar wil fuseren. Wassenaar is van de Wassenaarders.

Het begon allemaal in 2011. Ineens werd het plan gelanceerd om de ambtenarenorganisaties van Wassenaar en Voorschoten samen te voegen. Het leek allemaal een goed idee. Maar waarom? Dat kon niemand uitleggen. Er was niet echt over nagedacht, maar het moest.
En natuurlijk was het niet bedoeld als opstap naar een fusie van Wassenaar en Voorschoten. Maar het was makkelijk dat de ambtenaren alvast bij elkaar zaten.

Wij waren toen, vrijwel als enige, tegen deze samenvoeging. We zagen weinig voordelen in de samenwerking, en vooral nadelen.
Inmiddels is gebleken dat deze samenvoeging niets heeft opgeleverd. Het enige wat je zag was dat het apparaat steeds duurder werd. En hoe de ambtenaren ook hun best deden, één apparaat voor twee gemeenten bleef moeilijk.

Na de verkiezingen van 2014, toen alle partijen beloofden voor de zelfstandigheid van Wassenaar te zijn, zag je het fusiemonster weer opduiken. Wat ons vooral verraste was dat er politieke partijen waren, die er aan meewerkten. Want het was toch echt de bedoeling dat gefuseerd werd. Achter de schermen werd er hard aan gewerkt. Burgemeesters werden vervangen om het fusieproces op gang te krijgen. Onderzoeken werden gedaan, die zo waren geschreven dat eigenlijk per direct gefuseerd moest worden.

Vóór de verkiezingen van 2018 werd al duidelijk dat de fusie met Voorschoten niet door kon gaan. Maar nu is het officieel.
Voorschoten heeft haast, Leiden wil heel graag dat Voorschoten aansluit, en de Voorschotenaren weten inmiddels dat de gemeente financieel aan de afgrond staat.
Maar een fusie met Wassenaar zou heel veel tijd kosten. De reden: Voorschoten hoort tot het regionale gebied van Leiden. Wassenaar tot Den Haag. En om politie, brandweer en nog wat van die grote landelijke apparaten te splitsen is een gigantische opgave, die veel te veel tijd kost. En Voorschoten heeft die tijd niet.

De fusie met Voorschoten is van de baan. Maar in het zuiden loert een heel grote gemeente die ons graag wil inlijven. Zo lang de Wassenaarse bevolking tegen is, wordt het moeilijk. Maar de Wassenaarders hebben niets meer te zeggen wanneer hun financiën niet op orde zijn. En daarin schuilt het grootste gevaar.

Dit is de reden dat HartvoorWassenaar blijft hameren op gezonde financiën. Het gaat om onze zelfstandigheid. Die willen we houden.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een solide zelfstandig Wassenaar