Ga naar hoofdinhoud

Kostbare Russische jardinières komen terug naar Wassenaar

9 januari 20192 minute read

Wassenaar – De twee jardinières in bezit van de gemeente Wassenaar komen terug. Paleis Het Loo had de Russische vazen een aantal jaren in bruikleen. Aan dit bruikleentraject kwam onlangs een einde. Met het paleis zijn inmiddels afspraken gemaakt over de restauratie en het vervoer terug naar Wassenaar.

Het gaat om twee kostbare vazen die horen bij het interieur van Raadhuis De Paauw. De porseleinen bloemenhouders met geschilderde symbolische voorstellingen en afgewerkt met vergulde monturen zijn verschillend van vorm en afmeting. De jardinières zijn waarschijnlijk in de 19e eeuw in De Paauw terechtgekomen via de voormalige bewoner, Prins Frederik. Frederik was de zwager van Anna Paulowna, grootvorstin van Rusland en echtgenote van Koning Willem ll. In Paleis Het Loo werd in 2016 een tentoonstelling gehouden over Anna Paulowna. Eén van de twee jardinières uit Wassenaar maakte deel uit van deze tentoonstelling.

Tijdens transport naar het externe depot van Paleis Het Loo zijn de jardinières beschadigd geraakt. Een team van experts heeft de beschadigingen onderzocht en hoe die zijn ontstaan. Uit het schaderapport blijkt dat de recent opgelopen schade ‘beperkt’ is en niet van invloed op de waarde van de jardinières. Eenvoudig gezegd: de barstjes zitten op plekken waar al eerder schade was en kunnen worden gerestaureerd.

Beheer gemeentelijke kunstcollectie
Paleis Het Loo zorgt voor het restauratietraject en doet dit in nauw overleg met de gemeente Wassenaar. Aansluitend aan de restauratie worden de kunstobjecten overgebracht naar een depot dat de gemeente Wassenaar zal aanwijzen, waar ze voorlopig worden opgeslagen. Het college van B&W zoekt naar een permanente oplossing voor het beheer van de gemeentelijke kunstcollectie. Er zijn diverse mogelijkheden waarop de vazen een bestemming kunnen krijgen die nader worden onderzocht.

Tags

Prins FrederikRussische jardinièresWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top