Ga naar hoofdinhoud

Glijdt Wassenaar af van “parel aan zee” tot verwaarloosd dorp?

12 februari 20192 minute read

Wassenaar – Wassenaar staat te boek als de “parel aan zee”, de “oase in de randstad”. Prachtige parken, mooie buitenplaatsen en vele gezichtsbepalende panden. Ook de commissaris van de Koning heeft aangegeven, dat Wassenaar een uitloopgebied moet zijn voor de bewoners van de randstad. Dit staat echter haaks op de plannen, die de coalitie en de gemeenteraad nu presenteren over het behoud van onze erfgoederen. Wassenaar dreigt namelijk door de voorgenomen bezuinigingen af te glijden tot een verwaarloosd dorp.

Jaarlijks moet € 400.000 bezuinigd gaan worden. Hiervan wordt € 68.500 specifiek bezuinigd op het erfgoed beleid.En dan spreken we nog niet eens over de restauratie van raadhuis de Paauw en het behoud van de Warenar. Beiden zijn niet opgenomen in de begroting. Daarnaast zullen door de bezuinigingen ambtenaren met kennis en kunde worden wegbezuinigd. De vorige gemeenteraad heeft een prachtig plan goedgekeurd om onze erfgoederen te bewaken en te bewaren voor de toekomst. Dit plan lijkt nu van tafel geveegd te worden. Het huidige beleid gaat uit van verantwoordelijkheid van de burger zelf. Geen vergunningen meer hoeven aanvragen voor verbouwingen en bestemmingen van monumentale panden, geen toezicht meer op verwaarlozing, geen kapvergunningen en vanuit de gemeente en geen geld en kennis om Wassenaar zo mooi te houden als het nu is. Een voorbeeld van hoe verwaarlozing kan toeslaan is het landgoed en het landhuis Ivicke, dat al vaak in het nieuws is geweest. Wildgroei en verwaarlozing dreigt.

Vele organisaties in Wassenaar maken zich ernstig zorgen over deze voorgenomen bezuinigingen. Zij hebben zich verenigd in een klankbordgroep, die de gemeenteraad adviseert over behoud van het erfgoed. Echter deze klankbordgroep is tot op heden nergens in gekend. Het heeft er alle schijn van, dat er strepen gezet zijn, zonder enige kennis en kunde over het erfgoedbeleid en de verplichtingen, die de gemeente daarin heeft. Trébol producties sprak met drie heren van drie verschillende organisaties over de gevreesde gevolgen voor Wassenaar van deze ingezette koers.

{youtube}r81M870V4O4{/youtube}

Tags

ErfgoedTrébol productiesWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top