Ga naar hoofdinhoud

Wethouder Caroline Klaver – Bouman op bezoek bij uitdunningswerkzaamheden Ganzenhoekbos

12 februari 20192 minute read

Wassenaar – In het Ganzenhoekbos van Wassenaar nabij Hotel Duinoord worden boswerkzaamheden gepleegd. Een deel van de naaldbomen wordt omgezaagd om vitale naaldbomen op langere termijn te behouden en om te komen tot een gevarieerder en natuurlijker duinbos. Dit zogenaamde ‘dunnen’ is ook om het jonge duinbos dat nu al onder de grote bomen staat te dringen meer ruimte te geven om te groeien. Wethouder Caroline Klaver – Bouman (Toerisme en Strand) heeft namens het college van b en w een bezoek gebracht aan Het Ganzenhoekbos waar zij met raadslid Maria Bellekom-Vogels en met leden van de hardloopvereniging ‘De Duintrappers’ een rondleiding kregen van boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer.

Gevarieerde bos
Daar waar het bos in Wassenaar in de jaren veertig van de vorige eeuw bestond uit alleen maar naaldbomen, geplant ter voorkoming van zandverstuivingen en voor de houtproductie, wordt nu stap voor stap gewerkt aan een bos met meer ruimte voor diverse soorten kruiden, struiken en bomen met een grotere variatie in leeftijd. Hierin hebben de zeer gewaardeerde vitale naaldbomen van hoge leeftijd nadrukkelijk nu en in de toekomst een plaats. Zo ontstaat een gevarieerd bos van naaldbomen en een variatie aan loofbomen, dat veel vogels, kleine zoogdieren en insecten aantrekt.

Overleg met betrokken partijen
In overleg met de Vrienden van Wassenaar, Stichting Behoud Ganzenhoekbos, gemeente Wassenaar en de provincie Zuid-Holland is gekomen tot een gemeenschappelijke visie hoe het Ganzenhoekbos er in de toekomst uit gaat zien. In het Natura2000 beheerplan waarop het beheer van Meijendel, de Berkheide en dus ook het Ganzenhoekbos is gebaseerd, is dit vastgelegd.

Meer weten over werkzaamheden in het bos?
Bij de ingangen van het bos staan borden met informatie over het werk en wat de bezoeker van het bos de komende periode kan verwachten. U kunt de werkzaamheden ook volgen via twitter @boswachtermark en www.facebook.com/staatsbosbeheerhollandsduin/

Tags

GanzenhoekWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top