Wassenaar – Dinsdag 5 maart bezocht het Vattenfall Solar Team het Rijnlands Lyceum Wassenaar. Max van der Waals, oud leerling van deze middelbare school, kwam weer terug bij de school waar hij zijn eerste natuurkundesommen heeft geleerd, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met duurzaamheid en techniek. Hiermee, hoopt Max de scholieren te laten zien wat er kan op het vlak van duurzaamheid in combinatie met techniek.
Op het Rijnlands Lyceum Wassenaar gaf het team een presentatie over de zonneauto, Nuna, van het Vattenfall Solar Team. Ook één van de eerder gebouwde zonneauto’s was aanwezig om te bekijken. De studenten legden onder andere uit hoe de bouw van de auto in zijn werk gaat en hoe de verschillende technische systemen in elkaar steken. De leerlingen kregen ook de mogelijkheid om de zonneauto van dichtbij te bekijken en uitgebreid vragen te stellen aan hun voormalige schoolgenoot.
It’s Possible
Max hoopt dat het zien van de zonneauto de leerlingen inspireert: “Op de middelbare school had ik altijd veel interesse in de vakken natuurkunde en wiskunde. Nu ik aan de TU Delft studeer en aan de zonneauto werk, gaat een nog grotere wereld voor mij open. Ik hoop dat ik door middel van de zonneauto mijn enthousiasme voor duurzaamheid en de techniek kan overbrengen op de leerlingen. Voor mij is dit jaar een behoorlijke uitdaging want het is hard werken. Het is een hele uitdaging om die wereldbeker weer te kunnen winnen. En daar gaan wij met het hele team voor.”
Max: Aerodynamica Engineer van het Vattenfall Solar Team
Max van der Waals (21) groeide op in Wassenaar. Hij is na de basisschool verder gegaan op het Rijnlands Lyceum Wassenaar. Na zijn atheneumdiploma te hebben gehaald, is Max vertrokken naar de TU Delft om daar Lucht- en Ruimtevaart te studeren. Na het afronden van zijn Bachelor heeft hij zich bij het Vattenfall Solar Team aangesloten. Vol enthousiasme vertelt Max: “Het geeft veel voldoening om op deze bijzondere manier de mogelijkheden van duurzame techniek te laten zien.” Binnen het team is Max aerodynamica engineer. Hij houdt zich onder meer bezig met verkleinen van de luchtweerstand die het voertuig tijdens de race zal meemaken. Met zijn teamleden zet hij dit jaar alles op alles om in oktober de Bridgestone World Solar Challenge in Australië te winnen. Het team bouwt daarvoor in een jaar tijd een eigen zonneauto genaamd Nuna.
Scholentour
De komende tijd bezoekt het Vattenfall Solar Team ook de basis- en middelbarescholen van de andere teamleden. Op deze manier probeert het studententeam uit Delft de nieuwe generaties te bereiken met hun boodschap over duurzame innovatie.
Het Vattenfall Solar Team
Het Vattenfall Solar Team, bestaat dit jaar uit zestien technische studenten van de TU Delft. In oktober zullen de zonneracers uit Delft voor de tiende keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Het team is samen met Wubbo Ockels is opgericht en heeft in 2001 voor het eerst meegedaan aan de race in Australië. Inmiddels heeft het Delftse team negen keer op rij meegedaan aan de race die dwars door de Outback van Australië gaat. Van de negen keer wist het team zeven keer als eerste over de streep in Adelaide gekomen.
Komend jaar zal het Vattenfall Solar Team proberen om hun achtste wereldtitel in de wacht te slepen. Dit gaan ze doen door komend jaar een zelf ontworpen zonneauto, genaamd NunaX, te bouwen. Het parcour van ruim 3.000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide.