Ga naar hoofdinhoud

Wassenaarse bibliotheek neemt stelling tegen bezuinigingen en legt ambities op tafel

28 april 20193 minute read

De gemeente Wassenaar heeft enige tijd geleden aangekondigd €100.000 per jaar te willen bezuinigen op de Wassenaarse bibliotheek. Jaren is het politiek beleid in Wassenaar erop gericht geweest de bibliotheek te laten uitgroeien tot het sociale en culturele hart van Wassenaar.

Nu dat gelukt is en er eigenlijk behoefte bestaat aan uitbreiding van de openingstijden lijkt men de kraan dicht te willen draaien.
Directeur Mariska Koning vertelt hoe het ook alweer in elkaar zit (tevens uitgelegd in deze open brief, red.)

*De bibliotheek ontvangt een bedrag aan subsidie van de gemeente. Deze subsidie ligt in Wassenaar vele malen lager dan de subsidie, die een gemiddelde bibliotheek in Nederland ontvangt. (Landelijk €17,50 per inwoner en in Wassenaar €10,40)

*De helft van de subsidie gaat op aan de huisvestingskosten. De gemeente Wassenaar is eigenaar van het pand. Vestzak broekzak zou je dus zeggen.

*Van de andere helft moet alles betaald worden. Personeel, vernieuwing /aanvulling van de collectie en de Wassenaarse bibliotheek is niet alleen meer een uitleen plaats voor boeken. Er worden cursussen georganiseerd, er is een filmhuis, er wordt geëxposeerd door kunstenaars, er zijn voorstellingen en lezingen en ga zo maar door.

* De bibliotheek kan van de huidige subsidie slechts 5,4 FTE aan personeelskosten betalen. De rest van de werkzaamheden wordt gedaan door de vele vrijwilligers, die in de bibliotheek actief zijn. Veel te weinig professionals om dit alles aan te sturen.

* Er wordt steeds meer, ook door de gemeente zelf, een beroep gedaan op de bibliotheek. Denk alleen maar aan inburgeringslessen voor asielzoekers.

Het bestuur en de directie van de bibliotheek heeft zich het hoofd gebroken of er nog meer bezuinigd zou kunnen worden binnen de organisatie zelf.
De conclusie is NEE.

Er moet niet bezuinigd worden er moet juist een uitbreiding van de openingstijden komen om de Wassenaarse bevolking goed te kunnen blijven bedienen. Dus moet er stevig stelling genomen worden tegen deze voorgenomen bezuiniging en moeten de ambities duidelijk zijn.

Op Koningsdag stonden medewerkers, bestuursleden en vrijwilligers in een kraam in de Langstraat met een petitie om de bibliotheek te ondersteunen.
Binnenkort zit het bestuur en de directie van de bibliotheek om de tafel met de gemeentelijke raadscommissie en we mogen hopen, dat de gemeente Wassenaar het belang van onze bibliotheek, die vorig jaar werd uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland, op waarde weet te schatten.

Het zou toch een schande zijn, als in een gemeente als Wassenaar nog meer bezuinigd wordt op een bibliotheek, die zich toch al in de onderste regionen van de subsidieverstrekking bevindt. De subsidie moet juist opgetrokken worden naar het landelijk gemiddelde. Dat verdient de bibliotheek en dat verdienen de inwoners van Wassenaar.

Tags

BibliotheekOBVWTrébol productiesWassenaar
Back To Top