Skip to content

Houbolt-Samuels Schaakevenement groot succes

29 mei 20194 minute read

Gezien het succes van het voorgaande jaar besloot het bestuur van de Schaakvereniging Wassenaar om het Houbolt-Samuels Schaakevenement ook in 2019 weer plaats te laten vinden. Dus op 12 mei, wederom op Moederdag, was het al in de vroege morgen een drukte van jewelste bij de Van der Valk vestiging ‘Bijhorst’ in Wassenaar.

Doordat de opzet van het evenement in grote lijnen hetzelfde was zal het voor de deelnemers van vorig jaar wel geleken hebben of de zaalopstelling een jaartje was blijven staan! Het podium, de bar en de tafels met schaakstukken en vaasjes bloemen stonden gereed en vanaf 10 uur werd de zaal voller en voller. In het bijzonder moet genoemd worden een vijftal visueel gehandicapte schakers die waren uitgenodigd om deel te nemen aan een simultaan, die wederom door Machteld van Foreest werd gegeven.

Het welkomstwoord werd gedaan door de voorzitter van SV Wassenaar, Joop Beijersbergen, die alle aanwezigen welkom heette en nog even memoreerde aan de betekenis van de heren Houbolt en Samuels; de beide oprichters van de vereniging in 1925. Na enige toelichting van de bekende hoofdarbiter, Chris de Weert, gaf de voorzitter het woord aan de wethouder van de gemeente Wassenaar, mw. Zweerts-de Jong. Deze complimenteerde SV Wassenaar met de organisatie van het evenement, waarbij er ook nadrukkelijk is ingezet op de jeugd en tevens het streven om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Hierna verzorgde zij de officiële opening door bij de simultaan de 1e zet voor Machteld te doen.

Hierna brak er een oorverdovende stilte aan, die slechts af en toe werd verbroken door de simultaan, waar de visueel beperkte schakers hun zetten meldden zodra Machteld er weer aan kwam. Naast de 5 visueel beperkten, speelde Machteld ook nog tegen 13 kinderen, waardoor ze zich dus over 18 partijen tegelijk moest ontfermen. Naast de simultaan waren ook de 3 Rapid groepen inmiddels van start gegaan. En ondertussen nam de secretaris van de vereniging, Arnoud van Foreest, talloze foto’s.

De lunch
Rond één uur waren de drie Rapid groepen klaar met de 3e ronde. Machteld had het niet zo makkelijk bij haar simultaan; vooral bij de visueel beperkte schakers zaten een paar geduchte tegenstanders en het liep tegen half twee toen de laatste partij werd beëindigd. Net als vorig jaar was ook inmiddels het echtpaar Houbolt gearriveerd. Als belangrijke sponsor van het evenement werden beide van harte welkom geheten.

Tussen de broodjes door deed dhr. Houbolt de prijsuitreiking van de simultaan. Bij de kinderen verloor Machteld eenmaal en moest ze twee keer een remise toestaan. De overige 11 waren niet opgewassen tegen de jonge dame uit het hoge noorden. De visueel beperkte spelers waren aan Machteld gewaagd tegen wie ze tweemaal haar koning moest omleggen en ook eenmaal remise moest accepteren. Bij deze tegenstand is het eindresultaat van 13,5 punten uit 18 partijen een mooi resultaat en ook een vermoeiende bezigheid! Na de prijsuitreiking namen we afscheid van Machteld en haar vader en ook van het echtpaar Houbolt. Als cadeau kreeg Machteld een pas verschenen schaakboek van Frank Erwich, oudspeler van SV Wassenaar.

De middag
De drie Rapid groepen begonnen aan de 4e ronde begonnen en gaande de middag nam de spanning toe wie er met de prijzen vandoor zouden gaan. Richting de klok van 17.00 uur konden de arbiters Chris en Alex de balans opmaken. Bij de B groep deelden Paul van Sonderen en Carlos Preuter de 1e prijs. De huizenhoge favoriet, Hing Ting Lai, greep de 1e prijs in de A groep en in de Topgroep pakte Peter Wilschut verrassend de 1e plek; voor de favorieten Fred Slingerland, Jan Breukelman en Joost Michielsen.

Prijsuitreiking
De wethouder was voor de prijsuitreiking teruggekomen, om alle winnaars hun prijs uit te reiken. En aangezien de voorzitter dit jaar niet vergeten was de kampioensbeker mee te nemen, kon deze ook worden uitgereikt aan de winnaar Peter Wilschut.

Afsluiting
Na de prijsuitreiking waren er dankwoorden voor alle spelers, de wethouder en voor Chris. Een speciaal woord van dank voor de oud-secretaris van de vereniging, Jasper Zijlstra, die op de achtergrond het nodige heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het evenement. Dank is op zijn plaats voor alle sponsors die een bijdrage hebben geleverd. Vooral kunnen hier worden genoemd de gemeente Wassenaar, het Pieter Houbolt Fonds, Hotel Van der Valk, Fonds1818 en de Rotary Club Wassenaar.

Als toernooidirectie kunnen we opnieuw terugzien op een geslaagd evenement. We hebben reeds vele positieve reacties mogen ontvangen!

De zomer staat voor de deur; wellicht tijd om eens na te denken over het programma voor volgend jaar!

Joop Beijersbergen Voorzitter SV Wassenaar

Tags

SchakenSVWassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top