Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: nieuwe financiële puinhopen

10 juli 20193 minute read

De gemeentefinanciën hebben een paar extra rake klappen opgelopen.
Het was te verwachten.

1. In de eerste plaats is er natuurlijk de provincie die eind vorig jaar maatregelen eiste omdat de begroting niet op orde was. Bezuinigingen: op de bibliotheek, veel minder onderhoud van het groen, en vermindering subsidies aan verenigingen waren nodig om het rond te krijgen.
2. En recent is gebleken dat het kleine overschot dat voor dit jaar in de boeken stond, verandert in een stevig tekort. De kosten stijgen te hard. En net als in de vorige raadsperiode worden de boekhoudkundige truuks al weer uit de kast gehaald om het er beter uit te laten zien. Het enige wat daarmee bereikt wordt is uitstel van nog grotere problemen.
3. Maar nog veel belangrijker, we weten dat de toekomst er zorgelijk uitziet.
Ter voorbereiding van 2020 heeft de raad de zogeheten kadernota ontvangen.
Daarin wordt vooruitgekeken naar de komende jaren en de ontwikkeling van de financiën. Wat blijkt is dat het tekort oploopt tot waarschijnlijk meer dan € 2 miljoen per jaar. En dan hebben we het nog niet over de renovatie van het gemeentehuis “de Paauw”, de Warenar en andere nodige onderhoudsprojecten.
Dit is een tekort van € 200 per huishouden. En op de ene of andere manier moet dit tekort worden opgelost.
Daar bovenop komt ook nog eens dat het ophalen van het afval €600.000 extra duurder wordt. Een extra verhoging voor ieder huishouden van € 60 per jaar. 20% extra.

Van de stoerheid van VVD en CDA is weinig meer over. Een jaar geleden beweerden zij dat het in Wassenaar financieel goed ging. Inmiddels weet ook het college dat de problemen heel groot zijn.
Maar oplossingen horen we niet. Die worden doorgeschoven tot na de zomer, als ze er al komen. Maar ondertussen wordt wel besloten om €180.000 extra uit te geven aan “Wassenaar promotie”. Bizar. Laten we eerst het onkruid wat overal omhoog schiet weghalen. Geen leuke plaatjes in vliegtuigblaadjes, maar wel goed onderhoud van het groen. Daar heb je wat aan.

HartvoorWassenaar heeft tijdens de coalitieonderhandelingen, een jaar geleden, geprobeerd om haar financiële inzichten te delen met VVD en CDA. Dat is helaas niet gelukt. We weten dat er tekorten zijn. En als je dat weet, dan ga je je volledig richten op het efficiënt maken van de gemeente uitgaven. HartvoorWassenaar wil dat op slimme manier en weldoordacht bezuinigd wordt. Niet zoals nu, in volle paniek.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
voor een solide zelfstandig dorp in balans

Tags

HVWKadernotaWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top