Skip to content

Afval scheiden, goed voor uw portemonnee

25 juli 20192 minute read

De rijksoverheid heeft als doel dat de hoeveelheid restafval omlaag moet van 100 kg per persoon per jaar in 2020 naar 30 kg in 2025 door hergebruik van de grondstoffen in het afval. Zoals papier, textiel, lege flessen en ook GFT (groente- fruit- en tuinafval) en PMD (plastic, metaal en drinkverpakkingen)

.
De afvalstoffenheffing is dit jaar gigantisch gestegen van Euro 13,21 per 1000 kg naar Euro 32,12 en zal blijven stijgen. Uiteraard wordt dit doorberekend aan de burgers.
Als wij dezelfde hoeveelheid restafval blijven produceren als nu (200 kg/persoon/jaar) gaan de Wassenaarders dit merken in de portemonnee, de reinigingsrechten zullen dan nog meer stijgen.

Het is dus zaak afval goed te scheiden. De gemeente wil dat ondersteunen. Zo komen er meer milieuparken en zal in een aantal wijken geëxperimenteerd worden met een extra PMD container.
Willen de kosten niet nog meer de pan uitrijzen dan moet de hoeveelheid restafval drastisch omlaag. Dat kan alleen door nog beter afval te scheiden.

Wassenaarders zijn milieubewust en scheiden het afval. Toch gaat er nog wel eens iets verkeerd. Vooral bij PMD. Het scheiden van afval is niet zo eenvoudig, vooral wat in de PMD bak hoort is onduidelijk.
Het PMD (plastic metaal en drinkverpakkingen) betreft namelijk alleen verpakkingen. De verpakkingsindustrie betaalt voor het recyclen hiervan. Als het geen verpakking is, maar wel van plastic bijvoorbeeld een plastic speelgoedautootje, wordt de hele partij afgekeurd. Want zo werkt het: één verkeerd ding ertussen en de hele container wordt afgekeurd en alsnog verbrand.
Wij betalen de (eigenlijk onnodige) verbrandingskosten.

Ook GFT voorlichting is wenselijk. In onze grijze container zit nog veel GFT wat in de groene container hoort. De verwerking daarvan is veel goedkoper omdat het niet verbrand hoeft te worden.

Lokaal Wassenaar wil een beter milieu, de kilo’s restafval drastisch omlaag en zo laag mogelijke reinigingsrechten. Dan helpt het als meteen duidelijk is wat in welke container mag, bij voorkeur via een duidelijke sticker op iedere container. Daarmee maken we het onze inwoners zo makkelijk mogelijk om afval goed te scheiden. In ieders belang en ook in dat van uw portemonnee.

Overigens : Lokaal Wassenaar is voor een brede nascheiding, dus PMD en het restafval in één container. Dit kan echter pas in 2022 worden ingevoerd en tot dan moeten we goed scheiden om hoge reinigingsrechten te vermijden.

Fractie Lokaal Wassenaar

Tags

AfvalscheidingLokaal WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top