Skip to content

Laatste kans om de bunkers in Wassenaar te bezoeken…

16 augustus 20192 minute read

Rotweer? En toch zin om iets leuks te doen op een zaterdag? Duik deze nazomer even helemaal onder in het oorlogsverleden van de Atlantikwall in Wassenaar. De bunkers zijn nog maar beperkt geopend dit jaar!

Op verschillende plekken in Wassenaar liggen nog resten uit het oorlogsverleden. Soms in het volle zicht, soms verscholen onder het bladerdek van de geweldig grote bomen van een ‘gewone’ villawijk.
Zo is er de Vleermuisbunker, een uitgebreid complex met lange gangen in de zeereep. Een plek met een misleidende naam want voor de zomerse bezoeker zijn er helaas geen vleermuizen te bekijken. Die komen in het najaar weer aanvliegen om hun winterverblijf in de koele vochtige gangen op te zoeken.

Het is een prachtige plek om een bezoek aan een bunker te combineren met een lekkere lunch in het restaurant dat boven op een deel van de bunker is gebouwd. Van daaruit heb je weids uitzicht over de duinen en de zee.
Voor de liefhebber van nog meer geschiedenis is er Rijksdorp, het complex dat in de koude oorlog jarenlang onder een waas van geheimzinnigheid én het dichte bladerdak van de beuken aldaar verborgen lag. Nu kun je met de Staatsbosbeheer gids een aangename wandeling maken op dit stukje oud landgoed, waarbij je van de ene naar de andere bunker wordt geleid om zo een grondige indruk te krijgen van wat zich er allemaal heeft afgespeeld, zowel voor, tijdens, als na W.O. II.

Tip: combineer het bezoek van één van beide complexen met een wandeling door het mooie natuurgebied Berkheide, waar nog sporen van de oorlog te zien zijn. Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer over de Atlantikwall in Berkheide en kun je reserveren voor een bunkerexcursie:
www. staatsbosbeheer.nl/vleermuisbunkerwassenaar of www.staatsbosbeheer.nl/bunkersrijksdorp.

Tags

bunkerStaatsbosbeheerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top