Ga naar hoofdinhoud

De activisten en de VVD

19 augustus 20192 minute read

Op 4 augustus kwam de VVD met een bericht vol stoere taal over een bijeenkomst van activisten in Wassenaar. Ze waren tegen krakers en vreesden dat Huize Ivicke verder verloedert en eisten dat de gemeente maatregelen neemt. Wat een actie ineens! Maar wel wat laat. Want HartvoorWassenaar (geen woorden maar daden!) had namelijk al op 26 juli actie ondernomen en het college en de raad geïnformeerd dat een bijeenkomst in Huize Ivicke zou plaatsvinden. HartvoorWassenaar maakte zich zorgen en vroeg naar de risico’s. Ook raadslid Hagen had al vragen gesteld. Zonder onze actie had de VVD waarschijnlijk niet eens geweten van het evenement bij Ivicke. De burgemeester heeft de zaak trouwens samen met gemeente en politie voortvarend opgepakt, en we hebben verder niet gehoord van problemen.

De VVD profileert zich ineens als redder van erfgoed terwijl ze een half jaar geleden nog meenden dat er fors op kon worden bezuinigd. Minstens één VVD-raadslid zou ons monumentale raadhuis de Paauw liever verkopen. En terwijl ze Voorlinden weer uitstel gunden, willen ze nu opeens wel handhaven bij Ivicke? De reactie riekt naar een publiciteitsstunt.

Het is een bekend patroon van deze partij: ondanks bedenkingen van de oppositie een raadsbesluit er doordrukken, merken dat het niet werkt, en je dan snel het standpunt van de oppositie toe-eigenen. Dit heet framing, ofwel de aanval is de beste verdediging om je eigen fouten te verdoezelen.

Andere voorbeelden van deze tactiek: de afsluiting van de Storm gedurende ruim vijf maanden; of het zonder overleg en zonder kennis van bestaande afspraken ondertekenen van een overeenkomst over Valkenburg. Ook daar claimde de VVD-fractie met oplossingen te komen na mislukte acties van haar eigen wethouders.

Tenslotte nog dit. Als reactie op de VVD-artikelen schreef de oud-fractievoorzitter van GroenLinks positief over de bijeenkomst bij Ivicke. Daarin stond o.a.: “En in deze tent heeft ‘Le sobat’ – het Franse woord voor klomp – de keuken opgetrokken.” Afgezien van de spelling (het Franse woord is sabot), moet men meteen denken aan saboteurs. Toeval?

En het verwijderen van de leuzen die de actievoerders op het havenhoofd van Scheveningen spoten, was nog een heel karwei. Snappen die activisten niet dat hun verfresten in zee terecht komen en slecht zijn voor het milieu?

Zo vriendelijk en onschuldig waren deze activisten misschien toch niet….

Joost van Rossem
HartvoorWassenaar

Tags

GemeenteraadHVWIvickeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top