Skip to content

Het erfgoed in Wassenaar is meer dan de optelsom der delen

10 september 20193 minute read

Het erfgoed in Wassenaar is meer dan de optelsom der delen. De dorpskern, de landgoederen, parken, de loop der wegen en ook de wijken die in het interbellum en na de oorlog zijn aangelegd: ze versterken elkaar en maken Wassenaar tot een bijzonder dorp waar al lopend, fietsend of rijdend de geschiedenis zich vanzelf vertelt. Zo ligt de monumentale dorpskerk wat hoger omdat deze is gesitueerd op een oud duin en is de vijverpartij aan de Fabritiuslaan tegenover Wijkcentrum Deijleroord het restant van een oude vaarsloot.

Het katholieke dorpsleven aan het begin van de vorige eeuw kan u ook niet ontgaan: de Willibrorduskerk, Warenar, het Van Heeckerenhuis, gebouwd als jongensschool, de woning van de hoofdonderwijzer daartegenover, het voormalige klooster aan de Kerkstraat en de St. Bonifaciusschool, gebouwd als meisjesschool. Het is een voormalig katholiek complex. De bouw van Goede Herder is ook een teken van de groei van Wassenaar en haar katholieke bevolking.

Wilt u meer weten over al die nog zichtbare sporen in de geschiedenis van Wassenaar? Dan is het een aanrader mee te lopen met een van de rondleidingen door de dorpskern. Jacques Schiferli weet op boeiende wijze te vertellen over het dorp, de huizen en zijn bewoners. Start ieder half uur vanaf het Plein. Melden aldaar of inschrijven via de website.

Daarna kunt u zelf op zoek naar sporen in de Wassenaarse geschiedenis. De Dorpskerk natuurlijk, maar ook de molen en de molenwoning, de kelder van Just Haasnoot en de tuin van het Baljuwhuis. Of u fietst iets verder door om een gevoel te krijgen bij de agrarische geschiedenis van Wassenaar door boerderij Ruijgrok en de Johanneshoeve te bezoeken, beide gelegen aan de eeuwenoude Oostdorperweg. Fietst u naar het zuiden van ons dorp, dan kunt u een tussenstop maken in de Tuin van Ruys aan de Paauwlaan, om daarna via Prins Frederiks parkenroute (Papegaaienlaan-Groot Haesebroekseweg) naar De Kieviet te fietsen. Daar kunt u zich verdiepen in de aanleg van deze ‘tuinstad’ door een bezoek aan het Wilhelminaplantsoen en de daaraan gelegen Kievietskerk. Ook De Goede Herder heeft zoals ieder jaar de deuren weer voor u geopend. Of wat dacht u van het bunkercomplex in Rijksdorp? Het is een van de restanten van de Atlantikwal.
Voor het hele programma op 14 september: www.wassenaarsemonumenten.nl.

Tot slot: Denkt u eraan u in te schrijven voor een bezoek aan villa Meyland, mocht u het willen bezoeken? Wij wensen u veel plezier!

Tags

ErfgoedMonumentendagWassenaar
Gerelateerde artikelen
Wees alert bij verkoop en collecte aan de deur
Back To Top