Nu De Paauw in handen van de gemeente Wassenaar blijft, wordt gewerkt aan plannen voor de restauratie van de binnenzijde. Intussen is de restauratie aan de buitenzijde flink gevorderd. Burgemeester Leendert de Lange en wethouder Kees Wassenaar maakten deze week een rondgang op de steiger om de vorderingen van het ambachtelijke werk van dichtbij te zien. “Een enorme operatie, deze restauratie. Mooi om te zien met hoeveel toewijding en vakmanschap mensen bezig zijn om onze monumentale Paauw weer te laten stralen.”
Bij de restauratie wordt gebruikt gemaakt van traditionele technieken en natuurlijke materialen. Zo worden de gevels gepleisterd in een luchthardende kalkmortel en wordt het houtwerk geschilderd in natuurlijke lijnolieverf, zonder oplossingsmiddelen. Het is een duurzame manier van restaureren. Kenmerk van natuurlijke materialen is dat ze moeilijker zijn te verwerken in de winter. De lagere temperaturen en hogere luchtvochtigheid beïnvloeden de werkzaamheden. De afgelopen periode heeft de vele regenval ook niet meegeholpen. Diverse werkzaamheden komen daardoor tijdens de winterperiode op een lager pitje te staan. Door het aanhoudende natte weer duurt de restauratie langer dan gepland.
Pruisische invloeden
Het hoofdgebouw van De Paauw gaat nog schuil achter witte steigerdoeken, maar op de zijvleugels is het okergele pleisterwerk al zichtbaar. Dit is bewerkt met een kammetje en ziet er uit als ‘gefrijnd’ zandsteen. Voor ons een on-Nederlands beeld maar De Paauw moet vergeleken worden met de paleiscomplexen in Potsdam. Zo was de verschijningsvorm van het gebouw in hoogtijdagen in het midden van de negentiende eeuw toen prins Frederik en prinses Louise er woonden. Het paar was in Berlijn opgegroeid, te midden van de Pruisische monarchie. De Pruisische invloeden zijn onmiskenbaar. Om zijn paleis in Wassenaar te verfraaien liet Frederik in Berlijn een groot aantal gietzinken ornamenten en sculpturen maken en per koets overkomen. Zo liet hij vier muzenbeelden op het portaal boven de entree plaatsen en werden vijf pauwen bevestigd in de voorgevel. Deze gietzinken onderdelen zijn tijdens de restauratie van het gebouw afgehaald en worden in restauratieateliers hersteld voordat ze straks weer worden teruggeplaatst.
Werkzaamheden bordes in 2020 afgerond
Begin volgend jaar verdwijnt de steiger aan de voorgevel. Vervolgens wordt de overkapping op het bordes vernieuwd. De laatste werkzaamheden worden verricht vanaf hoogwerkers. Intussen gaat De Paauw in januari weer open voor publieke doeleinden. Het college van B&W keert terug voor de vergaderingen en de zalen worden weer gebruikt voor representatieve doeleinden. De traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wassenaar vindt plaats De Paauw. Vanaf de zomer van 2020 is de restauratie volledig afgerond en is De Paauw weer volledig in volle glorie te bewonderen. Dan kunnen er ook weer – tijdelijk – huwelijken worden voltrokken. Tot de restauratie van de binnenzijde van start gaat. Vanaf dat moment is Raadhuis De Paauw voor langere tijd gesloten.
Zie de link voor de video: https://www.wassenaar.nl/inwoners-wassenaar/actueel_45242/