Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Begrotingsperikelen.

5 november 20192 minute read

Afgelopen week is de begroting voor 2019 door de raad behandeld. HartvoorWassenaar heeft grote moeite met de begroting en heeft tegen gestemd.

Vorig jaar heeft de provincie de begroting afgekeurd. Na het nemen van extra maatregelen werd op het nippertje het groene licht gegeven, anders waren we onder toezicht van de provincie gekomen. Zoals Voorschoten een paar jaar geleden.
Gelukkig is dat nu voorkomen, maar de begroting van het komende jaar geeft ons drie stevige teleurstellingen.

De eerste is dat er naar onze zin te weinig bezuinigd wordt. En op de verkeerde dingen. We zijn steeds meer geld kwijt aan allerlei samenwerkingsverbanden met andere gemeenten.
Een voorbeeld is Avalex. Voor Wassenaarders stijgen de kosten veel harder dan voor de andere gemeentes.
Maar ook de kosten voor de VODW (onze ambtenarenorganisatie met Voorschoten), groeien weer stevig door.
Wassenaar heeft veel te weinig invloed op de kosten die deze samenwerkingsverbanden aan Wassenaar in rekening brengen. En het college van burgemeester en wethouders komt daarbij onvoldoende op voor de belangen van Wassenaar. Het regiobelang lijkt zwaarder te tellen dan het belang van de Wassenaarders.
We vinden dat op die samenwerkingsverbanden bezuinigd moet worden. We hoeven niet de rekening van een ander te betalen.
Zodat we minder hoeven te bezuinigen op onderhoud van wegen en groen. Maar ook op jeugdzorg en andere sociale posten.

Het tweede is dat weer nieuwe boekhoudkundige truuks uit de kast worden gehaald om de begroting sluitend te krijgen. Je houdt jezelf voor de gek en je schuift de rekening naar de toekomst. In de afgelopen jaren is het ook gebeurd, en die rekening krijgen we nu gepresenteerd.
De “truuk” levert alleen maar ‘papieren” besparingen op.

De derde, en grootste, teleurstelling is de verhoging van de OZB (belasting op woningen). Volgend jaar gaat in Wassenaar de OZB met 6,4% omhoog. Dat is de inflatie van 1,4% plus 5% extra.
In 2021 gaat dat weer gebeuren. Dus weer 6,5%. En in 2022 wordt het 11,5%.
Bij elkaar in drie jaar tijd ruim 26% verhoging. Dat maakt bijna €300 per huishouden. We maken ons serieus zorgen over deze ontwikkeling. Deze VVD-coalitie lijkt kampioen belastingverhoging te worden. En er zitten nog forse extra risico’s aan de financiële toekomst van Wassenaar.

Al met al zijn we niet blij. Er moet echt wat gebeuren om verdere belastingverhogingen te voorkomen. HartvoorWassenaar zal zich daarvoor inspannen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp.

Tags

BegrotingHVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top