Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Solide financieel beleid

14 november 20193 minute read

HartvoorWassenaar voelt een bijzondere verantwoordelijkheid voor de financiën van Wassenaar. We hebben dat sinds 2015, toen de financiële problemen begonnen. Wij zijn er van overtuigd dat goede financiën een basisvoorwaarde zijn voor een solide dorp.

Verhoging woningbelasting
Wat opvalt is dat niemand het nu heeft over de aanstaande OZB verhogingen (woningbelasting) voor Wassenaarders. De komende 3 jaar gaat de OZB in totaal met 26% omhoog.
Het levert ongeveer €2,5miljoen extra op, maar door het afschaffen van de van de zogenaamde precariobelasting blijft daar maar ruim een half miljoen van over.
Dus schieten we er niet veel mee op.

Oorzaak financiële problemen?
In 2015 heeft de Rijksoverheid de uitkering aan Wassenaar van het ene op het andere jaar met ruim €2miljoen verminderd, voor hetzelfde werk.
Het landelijk budget voor gemeenten werd kleiner en moest anders worden verdeeld. Gemeentes met gemiddeld dure huizen kregen minder geld en andersom.
De gedachte was dat bewoners van dure huizen (Wassenaar) ook meer gemeentelijke belasting kunnen betalen. Inmiddels is onze “strafkorting” €5miljoen per jaar. €200 per Wassenaarder.
Het kwartje landde niet bij de Wassenaarse politiek. Maar wij zagen welke gevolgen dat zou hebben.

HartvoorWassenaar
HartvoorWassenaar heeft vorig jaar tijdens de coalitieonderhandelingen voorgesteld de OZB met 15% te verhogen. Geen 26%. Wij meenden dat we het huishoudboekje zo op orde konden krijgen, samen met goed (bezuinigings-)beleid. We gebruiken onze inzichten ook voor de lange termijn. Veel jonge mensen willen straks in een financieel gezond Wassenaar wonen.
VVD en CDA wezen ons voorstel boos af. Naar hun mening was Wassenaar financieel heel gezond.

Zorgen
In 2021 wordt wederom de verdeling gewijzigd. Wassenaar zal weer fors minder geld krijgen.

Wat te doen?
HartvoorWassenaar vindt dat we alles in het werk moeten stellen om de “strafkorting” te verminderen. Gelukkig zitten in de Wassenaarse coalitie een paar landelijke regeringspartijen. Als lokale partij krijgen we altijd te horen dat die landelijke contacten zo goed zijn voor Wassenaar.
Maak beleid en benut de contacten om de nadelen voor Wassenaar terug te dringen.
HartvoorWassenaar maakt het verminderen van de strafkorting een speerpunt. En bezuinigt op een verstandige manier. Dan hoeven we de OZB niet verder te verhogen.
Een van die bezuinigingen is om de WODV te splitsen en weer een loyaal en Wassenaars ambtelijk apparaat op te zetten. Dat wordt vooral beter, kleiner en ook nog goedkoper.
En wanneer het beter is om met anderen samen te werken? Dan moet je dat doen, maar wel zelf de beslissingen nemen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp

Tags

GemeentefinanciënHVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top